У Руми отворена изложба ликовних радова сликарске радионице „Леонардо“

Ако се сетимо речи познатог уметника „Можеш да гледаш у слику целе недеље и да никад више не помислиш на њу. Можеш да погледаш слику на секунду и да размишљаш о њој целог живота“ онда не чуди што је заиста пар секунди било довољно да доживљај и даље траје.

Наиме, у Завичајном музеју у Руми, 15. октобра 2020. године, у 18.00 часова, отворена је прва самостална изложба сликарске радионице „Леонардо“ из Руме.

Ова сликарска радионица, која је основана у оквиру Удружења ликовних стваралаца Рума, у септембру 2018. године, као прва радионица оваквог типа у Руми, за време свог постојања окупила је велики број талентоване деце и старијих полазника, који су веома активни, а како сами наводе, жеља за стварањем нечег новог и јединственог која пружа осећај сигурности и могућности испољавања својих мисли и осећања, заиста је непресушна.

Иако су радови полазника до сада излагани на неколико домаћих, као и на једној међународној изложби, ова изложба као прва самостална јесте од изузетног значаја, што је и нагласио оснивач и сликар Драган Петровић Дебиш, осврнувши се  на почетке рада ове веома успешне сликарске радионице, не заборављаћу на труд и залагања његових сарадника: Љиљане Раковић – наставнице, Јелене Дражић – васпитачице и Теодоре Карановић – студента.

Оно што је приметно код првог сусрета са сликама које у великом броју красе Салу легата Миливоја Николајевића, јесте ведрина и топлина која даје изузетно добро расположење, пре него што се добро загледа у свако уметничко дело, а ту је заправо доста слика јер је сваки полазник узео учешће у томе и омогућио нам тај леп осећај.

Да ли је реч о деци од седам година или нешто старијој, школској деци, или пак о нашим најстаријим суграђанима, пензионерима – подједнако је љубави уткано у свако уметничко дело.

Ако се осврнемо на речи нашег сликара Дебиша, уједно и иницијатора овог пројекта, да је „сваки град богат онолико колико су му богати културни садржаји“ онда је јасно да се Рума са правом може назвати богатом, а сликарска радионица „Леонардо“ је томе допринела.

Музејски радници су показали велику срдачност и поново нам приредили још једну лепу изложбу у просторијама њиховог музеја. Захвалност уметницима одала је и директорица Завичајног музеја, Бранислава Коњевић, нагласивши значај уметности за све нас и да ће изложба бити отворена у наредне три недеље. Сви су добродошли!

Реализацију ове изложбе су омогућили Општина Рума, Завичајни музеј Рума и Удружење ликовних стваралаца Рума.

Текст и фотографије: Мирјана Босић

Извор: Радио „Српски Сион“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *