Подсећање на прославу храмовне славе у Визићу

На празник Чуда Светог архангела Михаила, када се слави и спомен на мученика Евдоксија, 19. септембра 2020. године, са почетком у 9.30 часова служена је Света Литургија којом је началствовао Архијерејски намесник подунавски протојереј-ставрофор Гавро Милановић, уз саслужење протојереја Бранка Денчића, пароха тарашког у пензији, јеромонаха Лукијана, настојатеља манастира Ђипша (Дивша) и јереја Немање Теофиловића, пароха сусечког.

Уз домаћина и свог надлежног пароха јереја Стеву Ковачева, ученици православне веронауке, верни народ овог места, али и људи из других крајева, својим присуством на Литургији показали су љубав према Богу и овом месту које је ушушкано у обронцима западног Фрушкогорја.

Кума храмовне славе била је Милена Бауранов са својом породицом. Отац Гавро Милановић, преневши честитке и благослов Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија, обратио се вернима кроз беседу о значају Светих Тајни и еванђелским вредностима у нади да ће се уз Храм Чуда Светог архангела Михаила и ово место оденути рухом радости Христове и даљег развоја.

Овај крај обилује посебним природним лепотама и условима за разне аграрне делатности, али у савременој историји суочава се са демографским проблемима, устаљеним за многа села. Податак да је овај храм подигнут 1822. године сведочи о дуготрајном постојању и самог места, са својим јединственим начином живота.
Текст: јереј Немања Теофиловић, вероучитељ у Визићу
Фотографије: Јован Трајковић, студент Богословског факултета СПЦ

Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *