Прослављена слава војне капеле у Сремској Митровици

У суботу, 12. септембра 2020. године Господње, на велику радост христољубивог војинства које службује у касарни, у Сремској Митровици је прослављен празник Преноса моштију Светог Александра Невског, њиховог небеског заштитника и славе војног параклиса.

Светом архијерејском Литургијом и благосиљањем славских дарова, колача и кољива, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије уз саслужење протојереја Јована Милановића, ректора Карловачке богословије, јеромонаха Евгенија (Пилиповића), сабрата манастира Раковац, ђакона Горана Власца и Божидара Ђенића.

У свештеним чиновима активног учешћа узео је командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић у пратњи команданта сремскомитровичког гарнизона мајора Ивана Новичића, најближих сарадника и иног христољубивог војинства, који су се причестили светим Тајнама Тела и Крви Господње. Духовна радост свакако се излила и на све оне који су се, било из Војске или из грађанства, одазвали учешћем у благодатној светковини.

Овогодишње кумство славе достојанствено је и са љубављу понео старији водник прве класе Јовица Михајловић, од кога је кумовски залог за идућу годину преузео старији водник прве класе Александар Стојановић.

Богослужења су, својим красним појањем, увеличали студенти православне теологије, вероучитељи и благочестиви Митровчани.

На самом концу свештених обреда протонамесник капетан Ђорђе Стојисављевић, као надлежни војни свештеник, бираним речима је поздравио уважени скуп истичући:

-Епископов долазак међу нас показатељ је очинске љубави и старања за сваку поверену му душу која службује у војсци, али истовремено и подстицај свакоме војнику да са одговорношћу и љубављу чува своју душу и своју земљу.  Веома надахнута беседа Преосвећеног владике дала је немерљив духовни допринос данашњем молитвеном помену Светом Александру Невском, врсном војнику, великом кнезу, православном хришћанину, а најзад и монаху, чији морални лик и дело могу и данас свима нама да буду узор за следовање.

Духовно и практично сатрудништво на свечарским припремама и самој слави било је поверено јереју капетану Љубиши Човићу, војном свештенику гарнизона Бачка Топола, и помоћницима војног свештеника: заставнику Дејану Ивковићу из Новог Сада, старијем воднику прве класе Дејану Богићевићу из Сремске Митровице и старијем воднику прве класе Златку Тривановићу из Бачке Тополе.

На послетку је, у војничком ресторану, уследио свечани славски ручак на којем су домаћини и гости отпевали неколико родољубивих песама, а потом је командант бригаде, бригадни генерал Зоран Насковић, у својству домаћина, поздравио празнични скуп на челу с Епископом сремским Василијем уручивши му притом пригодан поклон.

Уследио је Владичин закључни отпоздрав генералу, војницима и вернима из грађанства са позивом: -Увек живимо у братољубљу и богољубљу, чувајући ово парче земље коју нам је Бог подарио, а преци у аманет оставили.

Молитвама светог Александра Невског, Господе Исусе Христе,

помилуј христољубиву српску војску и спаси род наш светосавски!

Извор: СПЦ, Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *