Свети Александар Невски литургијски прослављен у Петроварадину

Храм Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину био је данас место сабрања браће и сестара, који се радо сећају великих руских светитеља, два Александра, Невског и Свирског. Многи Срби славе данашњи празник и као Крсну славу, нарочито у околини Крагујевца, где овај празник прозваше Лесендрован.

Свети Александар Невски се сматра заштитником Православља, јер се супроставио антиправославном походу крсташа од стране латинског папе Гргура Деветог и потукао многобројнију шведску војску на реци Неви са вером у Божју помоћ. Многе битке је добио уз Божју помоћ у заштити Православља у Русији и због тога је слављен. Позната је његова мисао “Бог није у сили него у правди”.

Други Александар који се данас прославља је Свети Александар Свирски, једини новозаветни светитељ којем се Господ јавио у сва три лица, као старозаветном Аврааму. Богато је житије Светог Александра Свирског који се подвизавао у шумама руског севера на обали Ладошког језера, као што је и богата историја од преко пет стотина година северног манастира Светог Александра Свирског где се чувају мошти светитеља.

Данашњом Светом Литургијом началствовао је јереј Бранислав Керечки, који је у својој надахнутој беседи управо причао делове из богатог житија ова два руска светитеља који се славе у васколиком православљу.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *