Постављање Часног Крста у старопазовачком намесништву

Верни народ у парохијама архијерејског намесништва старопазовачког спремно дочекује празник Сабора српских светитеља у недељу. Свештенство са архијерејским намесником, протојерејем-ставрофором Милетом Јокићем, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа Василија, обрадовало је свој народ идејом, која се с Божјом помоћи остварила у четвртак 10. септембра 2020. године.

Наиме, на главној раскрсници општине Стара Пазова, одакле воде путеви од Старе ка Новој Пазови, и од Војке ка местима у Подунављу: Старим и Новим Бановцима, Белегишу и Сурдуку, постављен је као благослов Часни Крст.

Ову идеју народ је здушно подржао, желећи да буде учесник тог спасоносног дела. Први који се тим поводом свесрдно одазвао био је господин Лука Јовановић из Беча, родом из ових крајева, који је постао ктитором овог Крста. Ово, међутим, није прво и једино душекорисно дело које је господин Лука оставио свом народу.

Народно задовољство се огледа и у томе што је ово заправо била обнова Крста који је некада био на овом месту, те тиме према речима нашег Епископа Василија: – ,,Обзнањујемо да је земља на којој живимо света и крстоносна, и да смо дужни као хришћани да се бринемо о њој и о свом народу који живи у овим местима. Са том намером постављамо ово Крсно знамење, да буде заштита од сваке невоље и недаћа, позив на љубав, саживот и наду која никад не умире“ – рекао је владика Василије окупљеном народу поводом освећења Крста.

Догађају су, поред црквених великодостојника, присуствовали представници општинских власти, локални медији и бројни пријатељи ктитора г. Луке Јовановића који је затим позвао на трпезу љубави у хотелу ,,Војводина”.

Овим чином, наша генерација је показала својеврсну зрелост, јер поред ктиторства сачували смо од заборава и свој идентитет.

У Средњем веку на граничним хумкама властелинстава били су Часни Крстови, касније и на улазима у насељена места. Управо на овом месту била је једна од граничних хумки земље Бранковића на којој се наш народ могао населити. Приликом формирања Пазове, тадашњим досељеницима је скретана пажња на ове хумке, са нагласком: – ,,Паз’ ово!” – преко којих нису смели насељавати, те отуда Пазова.

Зато је овај Часни Крст, на месту старог који помиње прота карловачки Василије Константиновић крајем 19.века, један од првих симбола и споменика Старе и Нове Пазове.

Текст: вероучитељ војачки, Слободан Грујић
Фото: ђакон Светогор Сандић

Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *