Велика Госпојина заветна слава Бољеваца

Пресвета Дјева Марија, Богородица, посредница нашег спасења, поживела је још доста дуго после Вазнесења Сина свог. Често је походила сва она места, која су подсећала на велике догађаје и велика дела Сина Њеног. Својим молитвама, саветима, кротошћу и трпељивошћу помагала је Она светим апостолима у ширењу Божје речи. Најдуже времена у молитви проводила је на Јелеонској Гори, молећи Бога да је што пре узме себи. И тако једном док се молила јави јој се архангел Гаврило и пренесе јој да ће кроз три дана да се упокоји, нашта се Она веома обрадовала. Пожелела је да пре свог упокојења види још једном све апостоле и жеља јој би испуњена (извор: спц.рс).

Наша Света Црква празнује овај дан Успења Пресвете Богородице 28. августа. Торжественом Литургијом началствовао је старешина бољевачке цркве, протојереј-ставрофор Драган Гвозденић са јерејем Ненадом Катићем, старешином храма у Петровчићу, чија је обнова у току.

Прота Драган је произнео празничну проповед пожелевши вернима да им Богомајка услиши молитве и да буду достојни предака али и потомака, размишљајући шта ће иза себе оставити.

После Литургије пререзани су славски колачи, потом одржан помен свим пострадалим Србима из овог места који су живот дали за отечество и слободу златну.

У просторијама лепо уређене месне заједнице, отац Ненад је пререзао славски колач и жито прелио вином. Оци наше Цркве пожелели су сваки напредак свим житељима Бољеваца као и председнику месне заједнице, који се потрудио са својим сарадницима да се достојно обележи заветна слава села.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *