Преображење Господње у цркви Светог апостола Матеја у Сурчину

„Дејство Преображења Господњег довољно описаше не само свети Еванђелисти него и учитељи Цркве опширно изложише у многобројним беседама, посвећеним овоме празнику; у њима они објашњавају и значај празника, предлажући на тај начин обилну духовну трпезу за хришћане. И нама, који имамо под руком те поуке и речи Отаца Цркве које нам потпуно објашњавају смисао Преображења Христова, ништа друго не остаје него да пажљиво слушамо готово учење и да се наслађујемо духовном трпезом, пуном богомудрих мисли,“ казује нам Преподобни Јустин Ћелијски у Житијама светих.

Торжественом Божјом службом на дан Преображења Господњег, 19. августа 2020. г. и цркви Светог апсотола Матеја у Сурчину, началстввоао је старешина ове велелепне цркве отац Слободан Чавка. Сабран у светој Литургији, верни народ је једним устима одговарао. Ова жива Црква, православна породица на радост Господњу певаше и славише Творца свега света, на радост свих Светих.

Исповедник је био протојереј-ставрофор Милутин Илић (у пензији).

Празничну проповед произнео је отац Слободан, преносећи поуке учитеља Цркве и благопоучавајући христоносни народ да се држи суштине учења Цркве и да се не поводи за обичајима и сујеверјима, што се чак и у медијима о празницима пише.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *