Патријарх српски г. Иринеј и председник Вучић обишли радове на унутрашњем уређењу храма Светог Саве

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и председник Републике Србије г. Александар Вучић обишли су 20. августа 2020. године радове на унутрашњем уређењу храма Светог Саве, чији завршетак се очекује у октобру, када ће храм Светог Саве бити отворен у оквиру великог јубилеја – 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве.

Председник Вучић је поручио да је поносан на то што је држава преузела највећи терет за завршетак изградње храма Светог Саве, као и да је у претходне три године у храм уложено више него у претходних 60 година.

-Сва наша дела остају за наредне генерације и овај ће период бити упамћен не само по великом улагању у путеве, пруге и друге инфраструктурне објекте, већ и по завршетку најважнијег верског и културног објекта. Ово ће бити нова Света Софија. Немамо више цркву Свету Софију, али имамо храм Светог Саве, навео је председник Вучић и додао да храм има највећи мозаик у целом свету, од ломљеног стакла, на коме су радили највећи српски и руски мајстори.

-Храм Светог Саве је један од три највећа у православном свету. Више од 100 година се боримо да урадимо наш храм. Велика ствар за све људе који поштују и себе и своју историју, али и своју будућност. За само два месеца радови ће бити готови и моћи ћемо да видимо храм у његовој фантастичној лепоти. Постаће један од највећих и најважнијих места окупљања наших људи, али и свих који долазе у Србију да виде нешто величанствено. Људи који сањају велике снове имају шансу да велике ствари остваре, рекао је председник Вучић и захвалио руским уметницима који раде на украшавању куполе, руском академику Николају Мухину који је главни аутор и творац мозаика, али и председнику Руске Федерације г. Владимиру Путину, као и компанији Газпром на донацији од 10,5 милиона евра.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је рекао да ће храм Светог Саве бити величанствена светиња на понос српском народу, али и целом хришћанском свету. Он је изразио захвалност свима који су приложили средства за храм, али и држави Србији која је схватила смисао и значај Светог Саве за нашу историју и смисао храма који се подиже управо на месту где су спаљене његове мошти. -Колико је Стефан Немања допринео стварању државе, ништа мање није Свети Сава учинио. Немања је ширио границе, али је Сава дао дух и живот нашој Цркви. То се осећа кроз историју, а осећа се и данас, рекао је Патријарх српски г. Иринеј.

Извор: predsednik.rs , СПЦ

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *