Свети мученици Макавеји литургијски прослављени у манастиру Раковац

Данас, када наша Православна Црква прославља изношење Часног Крста, почетак Великогоспојинског поста и мученике Макавеје, требало је бити у древној фрушкогорској светињи, манастиру Раковац.

Светом Литургијом је началствовао јеромонах Варнава, духовник манастира Раковац, док су за певницом били професор Предраг Миодраг, заједно са делом хора храма Огњене Марије са Парагова и нашим драгим сестрама, монахињама манастира Раковац.

После Свете Литургије и Свете тајне причешћа обављено је мало освећење воде и подела нафоре.

У надахнутој беседи отац Варнава је говорио о мученицима, браћи Макавејима, њиховој мајци Соломонији (Саломији) и учитељу Елеазару који одбише да се поклоне паганском божанству и мученички пострадаше у Јерусалиму 166. године за време императора  Антиоха XI Епифана.

Говорећи о данас освештаној води отац Варнава је подсетио вернике чему она служи у нашим домовима, за шта бисмо требали, а за шта је не бисмо смели употребљавати.

Отац Варнава је истакао и то да данашњи почетак поста, који траје две недеље, не бисмо требали да проводимо само у уздржавању од мрсне хране, него и у чињењу добрих дела, покајању и измирењу међу људима, јер је то управо и смисао поста. Уздржавање од јела је бескорисно мучење тела, ако уз то не постоји духовно усавршавање.

Корисно је напоменути да се у манастиру Раковац одвијају озбиљни грађевински радови на изградњи звоника и да је свака помоћ добродошла. Иако, молитвама посвећена игуманија манастира Раковац, мати Гаврила, у својој скромности можда помоћ не би ни тражила, аутор текста користи прилику да позове све који могу на било који начин да помогну, да се јаве Управи манастира. Јеромонаси Варнава и Евгеније најбоље знају са каквим градитељским проблемима се суочавају.

На крају, добро је рећи и неколико речи о данашњем првом наступу дела хора храма са Парагова, који чине мајка са своје четворо деце, а ради се о Др. Мирјани Пушкаревић, лекару, њеном најстаријем сину Вуку, ученику трећег разреда Карловачке богословије,

ћерки Нађи, ученици Гимназије и музичке школе, сину Матеју, ученику осмог разреда и ћерки Михаили.

У разговору за трпезом љубави мати Гаврила је дала благослов овим младим појцима и позвала их да кад год могу дођу у манастир Раковац и додатно улепшају манастирска богослужења својим умилним гласовима.

Текст, фотографије и видео запис: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *