Свети великомученик Пантелејмон прослављен у Раковцу

У фрушкогорском манастиру Раковцу, духовној и молитвеној оази, прослављен је у недељу 9. августа 2020.г. Свети великомученик Пантелејмон.

Торжественом Литургијом началствовао је духовник манастира, отац Варнава, уз саслужење сабрата, оца Евгенија.

Празничну проповед произнео је отац Варнава говорећи укратко житије овог Божјег угодника којем је поред лекарске вештине, коју је стекао учењем, био дат и дар исцељења молитвом.

Отац Варнава је поучавао верни народ о вери и начину на који ће од себе отклонити маловерје како нас и учи наша Света Црква.

Игуманија мати Гаврила са мати Софијом са благочестивим мирјанкама за певницом, ангелским гласовима појући Господу надахну и верни народ те храм би испуњен саборном молитвом и пјенијем.

Обнова манастирске цркве и звоника је у току. Купола се припрема за подизање на звоник. Келије, библиотека, салон, гостопримница за верни народ… све како и доликује дворском манастиру са чијих зидова смотре раковачки подвижници и пострижници, српски патријарси.

Ове године се навршава 20 година од освећења темеља велелепног конака који је са благословом Епископа сремског Василија подигнут на темељима страдалног и порушеног здања.

Света литургија радним даном почиње уј 5.45, суботом у 7, а недељом и празником у 8 часова. Вечерња служба је у 16 часова.

Извор: Епархија сремска

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *