Манастир Старо Хопово прославио Светог Пантелејмона

Данас је у манастиру Старо Хопово прослављен Свети Пантелејмон, заштитник медицине и фармације већ готово 2000 година.

Светитељ је рођен у Никомидији и био је посвећен вери и Христу, а као младић је изучио лекарске науке. Пред царем Максимијаном је јавно признао да је хришћанин да би га цар ставио на муке, али га је Бог сваки пут излечио. На губилишту се свети Пантелејмон молио Богу и џелат није успео да га погуби док се Светац није помолио и сам рекао, да могу да га посеку.

Светом Литургијом је началствовао Архимандрит Павле, настојатељ манастира Ново Хопово, уз салужење протојереја – ставрофора Славка Теофиловића, пензионисаног пароха иришког и Дарка Јелића, актуелног пароха иришког, као и јеромонаха Софронија, сабрата манастира Старо Хопово. За певницом су појали студенти Богословије.

Мноштво верника са свих страна сабрало се у овој васкрслој светињи да прослави светитеља и исцелитеља Пантелејмона, иако у нешто мањем броју него у предходним годинама.

После Свете тајне причешћа и опхода око храма пресечен је славски колач и освештано жито. Досадашњи кумови, Томислав и Нада Дикосавић су “предали” кумство новој куми Светлани Михајловић.

У надахнутој беседи отац Павле се осврнуо на опште стање везано за пандемију и данашње прослављање Светог Пантелејмона, којег су Ирижани славили и у тежим временима, временима куге у прошлости.

Домаћин данашњег сабрања, Протосинђел Атанасије, настојатељ манастира Старо Хопово, захвалио се верницима, који су дошли у ову светињу, уз извињење због неуобичајеног начина послужења и окрепљења, а које је у складу са мерама Владе Србије.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић
Извор: Радио “Српски Сион”
Беседа оца Павла:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *