Молебан за обнову храма Свете Тројице у Купинову

Благочестиви народ Купинова сузама је дочекао празновање дана недеље – малог Васкрса и празник Светог пророка Илије 2020. лета Господњег, када је након 76 година у вечерњим часовима, из порте храма Свете Тројице у Купинову зазвонило ново црквено звоно и огласило почетак служења међу зидовима разрушеног храма Свете Тројице – Акатиста Светој преподобној мајци Ангелини и Молебана за радове на обнови поменутог Светог храма.

Акатист Светој преподобној мајци Ангелини и Молебан за радове на обнови храма Свете Тројице у Купинову са почетком у 18 часова служили су Архијерејски намесник пећиначки јереј Бојан Мијановић, парох пећиначки, протојереј – ставрофор Жељко Кретић, парох шимановачки, протојереј Александар Урумовић, парох ашањски, јереј Недељко Ковач, парох дечки и карловчићки, јереј Предраг Михајловић, парох купински, јереј Милан Главашевић, парох попиначки и сибачки, јереј Слободан Мицић, парох обрешки, уз појање купинских појаца и молитвено учествовање многобројног присутног народа.

Празничну, пригодну и дирљиву беседу произнео је Архијерејски намесник пећиначки јереј Бојан Мијановић, парох пећиначки, говоривши о историјату и муци кроз деценије народа купинског – предака народа који живи у овоме месту, као и претходних свештенослужитеља, да подигну и сачувају на славу Божију ову величанствену светињу за своје духовне и богослужбене потребе, као и за наслеђе својим потомцима – који су данас од Бога призвани да исту обнове.

Изградња храма Свете Тројице у Купинову започета је у периоду 1802. – 1810. године. Иконостас је завршен 1846. године. Црква је порушена од стране усташа у Другом светском рату – у јулу 1944. године миниран је звоник. Деведесете године прошлог века донеле су комплетно урушавање крова ове светиње. Сваки од претходних свештенослужитеља ове парохије трудио се са највишим успехом да у датом тренутку сачува дух у народу који неће забораву предати ову светињу и у материјалном погледу спасити и сачувати све што се спасити може спрам датих могућности.

На трновитом путу ка васкрсењу, по Божијем промислу, ово ратно сироче – разрушени Свети храм – добија своје небеске и земаљске старатеље у борби за своје постојање и обнову.

Ходатајствене молитве Божијих угодника, понајвише међу њима нама познатих, Светог апостола и јеванђелисте Луке и породице светих Бранковића на челу са Светом мати Ангелином (чији део моштију почива у Купинову од 2016. године) – походе и помажу непрестано обнову како храмова Духа Светога у нама тако и обнову ове светиње – овоземаљског храма Бога Живога.

Убрзо након доласка дела моштију Свете мати Ангелине у Купиново, стиже велики прилог за обнову храма – блаженоуснула Катарина Бошковић из Ашање продаје имање и придарује за обнову храма 120.000 комада цигле. Урађен је пројекат и ускоро је завршен велики део санације (разрушеног храма) која је била предуслов за даље зидање. Са оснивањем Архијерејског намесништва пећиначког – стиже помоћ и план да се Свети храм покрије.

Деценијском Архипастирском старању и молитвеном заступању Његовог Преосвештенства Г. Г. Василија, Епископа сремског, као и вишегодишњем труду и залагању јереја Предрага Михајловића, Господ призива и придружује, Архијерејским благословом, од месеца јуна текуће године Архијерејског намесника пећиначког јереја Бојана Мијановића.

Након дуге и мукотрпне потраге за извођачем компликованих радова на зидању и покривању Светог храма, посао прихвата грађевинска фирма „ББ ГРАДЊА МПР“ из Бајине Баште, на челу са господином Предрагом Михаиловићем.

Након Акатиста и Молебана у храму Свете Тројице, одржан је братски састанак свештенства Архијерејског намесништва пећиначког у парохијском дому у Купинову, где се братство сложило да свако спрам својих могућности помогне обнову ове светиње.

Моли се и позива верни народ да, свако спрам својих могућности и од онога што му је милосрдни Господ поверио на управљање, угради у обнову овога Светога храма подигнутог у славу Тројединог Бога и Силаска Светога Духа на Апостоле, да ова светиња добије свој кров под којим ће се многе душе сабирати и крепити у борби за достизање небеске отаџбине и мере раста висине Христове!

 

Приредио: јереј Слободан Мицић, прив. парох обрешки

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *