Изложба „Краљеви и светитељи српски“ у Историјском музеју Србије до краја августа

У оквиру изложбе „Краљеви и светитељи српски“ у Историјском музеју Србије до краја августа посетиоци ће имати прилику да виде живот краља Стефана Дечанског, који се износи пред јавност само у посебним приликама и рукописе од изузетног значаја попут Синтагме Матије Властара, настао у Зети средином 15. века, те Житије Стефана Дечанског са службом Стефану Дечанском од Григорија Цамблака из 16. века.
Наведени предмети ће након тога бити враћени матичној институцији – Музеју Српске православне цркве.
Изложба „Краљеви и светитељи српски”, ауторке Вање Вуксан, биће отворена до 20. новембра текуће године, а посетиоци ће и даље моћи да виде бројне драгоцености које сведоче о најзначајнијој српској средњовековној династији Немањић и епохи која јој је претходила.

Међу највреднијим предметима у Историјском музеју Србије је печатњак кнеза Стројимира, владара преднемањићке епохе, део каменог трона цара Душана из манастира Студеница, парапетну плочу из Дежеве, део збирке Музеја „Рас” у Новом Пазару, прву Дечанску хрисовуљу, оснивачку повељу манастира Дечани из 1330. која се чува у Архиву Србије и многе друге значајне предмете.

Изложба „Краљеви и светитељи српски” има 12 тематских целина које описују прве династије преднемањићког доба, порекло и постојбину династије Немањић, симболички и титуларни карактер имена Стефан и Урош, значај патрона Светог Стефана Првомученика за династију, владарске инсигније Немањића, њихова столна места, тј. владарске дворове, улогу државних сабора, култ владара ратника, династичку лозу Немањића, процес стицања аутокефалије, процват задужбинарства, гробне цркве и светост владара.
Изложба обухвата бројне оригиналне предмете, копије и репродукције фресака, икона и реликвија, које приказују богатство и разноликост сачуваног материјалног наслеђа државе Стефана Немање и наследника током два века власти и њихове изузетне доприносе не само на државотворним и црквенотворним пословима него и у областима просвете, књижевности, архитектуре и задужбинарства, изразито важног за династију, о чему сведоче бројне цркве и манастири, посебно Високи Дечани, Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, Грачаница и Сопоћани, које је УНЕСКО уврстио на листу светске културне баштине.

Посетиоци могу да посете изложбу сваког дана, осим понедељка, у периоду од 12 до 20 часова.

Мерама здравствене превентиве, ради спречавања ширења вируса КОВИД-19, предвиђен је ограничен број посетилаца и обавезно коришћење заштитне маске, уз одржавање физичке дистанце.

 

Фото: Музеј СПЦ

Извор: “Блиц”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *