У манастиру Бешеново литургијски прослављени Св. Кирик и Јулита

Српска Православна Црква данас прославља свете мученике Кирика и Јулиту пострадале Христа ради у граду Селевкији 304. године, за време цара Диоклецијана.

Данас су ови свети мученици, мајка и син, прослављени литургијски и у фрушкогорском манастиру Бешеново.

Том приликом, Светом Литургијом началствовао је Архимандрит Стефан Вучковић, настојатељ манастира Велика Ремета, уз саслужење протојереја – ставрофора Саве Раките и Мирослава Јосимовића, јеромонаха Митрофана из манастира Мала Ремета и јереја Станка Лакетића.

За певницом су појали појци Карловачке богословије и студенти Богословског факултета.

После Свете тајне причешћа и освећења колача игуман Стефан је надахнуто беседио о нама Србима као народу и нашим страдањима кроз историју, те великом и славном Светом кнезу Лазару Косовском, који је успоставио духовну вертикалу између ове земаљске и небеске Србије, одричући се овоземаљског, пролазног царства за Вечно, Небеско.

После беседе, досадашња кума Јованка Ћутило из Лединаца, предала је део славског колача, како то наши обичаји налажу, млађаном Јовану Стефановићу из Београда и Стани Којић из Бјељине, који су преузели кумство до наредне славе.

Домаћин овог сабрања, архимандрит Арсеније, настојатељ манастира Бешеново, позвао је све госте на окрепљење уз извињење што је ове године изостало заједничарење за Трпезом љубави због мера Владе Србије.

Текст и фотографије: г.Крсто Калинић
Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *