Изложба о гуслама у Завичајном музеју у Руми

У четвртак, 28. јануара 2016. године за почетком у 18 часова, у Завичајном музеју Рума, отворена је гостујућа изложба Етнографског музеја у Београду – “Где сви ћуте оне говоре”, аутора, етнолога Мирослава Митровића. Овом изложбом Етнографски музеј у Београду -Установа културе од националног значаја, јавности је први пут представила одабир гусала из Збирке народних инструмената Музеја. Изложба има за циљ да укаже на значај овог јединственог народног инструмента чија је основна улога била пратња епских песама којима су се у недостатку писаних извора, преносиле поруке прошлих времена будућим. У периоду просветитељства и романтизма гусле доживљавају велику афирмацију и од анонимног инструмента прерастају у српски национални симбол.

На изложби се путем представљених експоната указало на комплексна значења и националну културну вредност која се мењала у уоченим периодима. Акценат изложбе и каталога збирке гусала Етнографског музеја је не само на специфичној музичкој компоненти, већ и на доминантном друштвеном карактеру предмета у традиционалној патријархалној породици и на ширем националном нивоу, нарочито у доба формирања српске државе. Изложба је подељена у пет целина. Прва целина представља гусле 19. века, време правог гусларства, време Вука и Његоша, Филипа Вишњића и Тешана Подруговића. Друга целина су гусле Првог светског рата, гусле које су ношене и враћене са Солунског фронта. У овом делу изложбе изложене су и гусле које припадају Етнографском музеју, а тренутно се налазе у Музеју српска кућа на Крфу. Гусле је израдио војник инвалид 1917. године у Бизерти, Тунис, од војничког шлема. Трећа целина је време између два светска рата, а четврту целину у овом историјском ходу гусала представљају гусле од Другог светског рата до данас. Посебну целину чине гусле које су изузетно интересантне по украшавању, необичним материјалима или ликовним техникама. 

У кратком разговору ђакона Немање Теофиловића са аутором ове изложбе од непроцењиве културне и историјске вредности, г. Мирославом Митровићем, сазнали смо да у Етнографском музеју постоји збирка од 150 гусала. Њихова улога је и данас већа од улоге једног обичног инструмента, преносећи прошлост усменим путем вековима. Гусле су постојале у породици и кренуле из породице, преко кафана, стигле чак и на сама бојишта великих ратова. Аутор  циљ ове изложбе види у приказу гусала као стожера српске историје и да млади нараштаји препознају гусле као путујућу српску архиву, као нешто што износи истину кроз уметничку форму.

Изложба ће трајати од 28. јануара до 15. фебруара 2016. године. Позивају се сви заинтересовани да посете ову занимљиву и драгоцену поставку.
DSCN2101 DSCN2102 DSCN2103 DSCN2104 DSCN2105 DSCN2106 DSCN2107 DSCN2108 DSCN2109 ???????????????????????????????

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *