Последњи исповедник старца Клеопе, јеромонах Јаков, упокојио се у Господу

У понедељак ујутро, 20. јула 2020, јеромонах Јаков (Савин) из манастира Сихастрије починуо је у Господу. Његова сахрана је обављена следећег јутра.

Отац Јаков је познат као мудри јеромонах, који је служио као последњи исповедник великог старца Клеопе (Илије), а који се поштује широм православног света.

Његово Блаженство румунски патријарх Данило изразио је саучешће архимандриту Арсенију (Попи), манастирском братству и ожалошћеној породици о. Јакова, и за новопрестављеног рекао да је „истински пример смиравања, послушности и љубави према Цркви“.

„Његов одлазак од нас значи губитак за манастирску обитељ, за његову породицу, али и за Христову Цркву у којој је делао, а живот је био истински пример у смиравања, послушности и љубави према Цркви“, написао је Патријарх.

Отац Јаков је био благ и мирољубив, написао је Патријарх, избегавао је овоземаљску славу и скривао  своја богоугодна дела, попут великих отаца о којима читамо у Патерику.

После упокојења о. Варсануфија Липана 1997. године, јеромонах Јаков је преузео епитрахиљ исповедника старца Клеопе (Илије), и то дело је обављао све док се велики старац није упокојио следеће године, присетио се патријарх Данило. Његово Блаженство узноси  молитву за вечно спасење душе о. Јакова.

 

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *