Светосавска посланица Епископа сремског Г. Василија

ВАСИЛИЈЕ

ПО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ ЕПИСКОП СРЕМСКИ
ШАЉЕ ОЧИНСКИ БЛАГОСЛОВ И ПОЗДРАВ
СВЕМУ СВОМЕ КЛИРУ
И БЛАГОЧЕСТИВОМ НАРОДУ СРПСКОМ,
СТАРЕШИНАМА НАШИХ СЛАВНИХ МАНАСТИРА,
СЕСТРИНСТВУ И БРАТСТВУ
И СВОЈ ДЕЦИ НАШОЈ ПОЗДРАВЉЕ!
DSC_0002

Богољубива браћо и сестре и децо Светога Саве,

Честитамо Вам 2016. лето Господње и празник Светога оца нашег Саве.
Хришћанство задржава својство новог у сваком времену, јер стално препорађа и преображава људе, поново и наново.
Православље и наша Света Црква свакодневно, многоструко и приљежно се обраћа Богу молитвом „за мир целог света“, „за јединство свих“ и „за времена мирна“.
Имајте мир са свима, „мир вам остављам, мир свој дајем вам“ (Јн. 14, 27), препоручује нам Спаситељ. Тај Божији мир толико нам је данас драгоцен и потребан.
Тим Христовим миром и љубављу, задојен је од утробе матере своје Свети Сава, наш духовни отац и родоначелник, кога данас прославља читаво Српство.

А дете, измољено од Бога у дому својих родитеља, беше благоразумно и весело душом, и у учењу напредно.

У говору био је врло одмерен, у мисли логичан, у понашању достојанствен, у опхођењу са људима врло тактичан и племенит, а у раду и реду издржљив и неуморан, поготово у молитви, сведоче његови животописци.
Свети Сава је био нарочито обдарен изванредним организаторским државничким и црквеним способностима, које, на жалост, недостају у 21. веку водећим људима у Држави и Цркви.
Своје организаторске способности Свети Сава је показао као изванредан дипломата, и на пољу државничком и црквеном, а оне су управо дошле до изражаја у организацији Српске Цркве, након што је издејствовао Њену самосталност у Никеји, 1219. године.

 

Он је био и остао апостол српског народа, слуга Божији и проповедник истине на земљи, учени монах, велики Архијереј чији је цео живот и рад био по постулатима Светог Писма.
Био је свестан да од правилног јеванђелског и тачно постављеног задатка и његовог извршавања зависи не само блиска будућност српског народа, већ и његов даљи правилан, духовни развој, који је чврсто везан и са његовим опстанком.
На свршетку светородне породице Немањића, која бива запечаћена светом српском крвљу Светог великомученика Кнеза Лазара и његових војника, на оном светом и распетом Косову, где једино божури расту, на овим нашим просторима Српске Војводине и Срема појављује се чудесна породица Бранковића са Мајком Ангелином на челу и њеним синовима.
А сада ме почујте и послушајте моји драги еапрхиоти и Срби Срема:
По милости Божијој и благодатном дару Духа Светог, у предстојећој 2016. години, Епархија сремска литургијски и молитвено обележиће ТРИ велика јубилеја живота и мисије светородне породице Бранковића, на челу са Светом Ангелином Крушедолском.
По упокојењу ових великана, манастир Крушедол је постао својеврсан реликвијар Светих моштију, Нови Јерусалим богомизабраног српског народа. Правилно ценећи историјски и духовни значај Светих деспота сремских, позивамо вас да прикладно и торжествено обележите:
1.) 530. годишњицу од доласка Свете Породице у Срем, 1486. године.
2.) 500. годишњицу блаженог уснућа Светог Владике Максима, 1516. године.
3.) 300. годишњицу спаљивања моштију Светих Бранковића од стране Турака, 1716. године.
Све ово јесу Богом дани и благословени поводи за организацију благодарног ходочашћа, са моштима Мајке Ангелине, која ће тако поново обићи свој Срем и учинити једну духовну смотру православних Срба у Срему.
Ово је јединствени црквено-народни сабор у Епархији сремској, али и позив на свенародно јединство, кроз богољубље и човекољубље, у љубави према Богу и ближњима, и моралну обнову у светотајинском животу Цркве Христове.
Чудотворна моћ моштију крушедолских Светих надалеко се рашчула. Упорно се набрајају болести и исцељења, невоље и избављења, приписивана Њиховом небеском заступништву.
Кроз и најмању честицу моштију Светитеља, присутна је благодат Духа Светог, која им даје чудотворну моћ, изливши се на верни народ.
Нетљене мошти последњих српских деспота представљају за наше вернике највећу светињу, од које, свакако, очекујемо небеску заштиту.

„Из Моштију твојих, гробница свехвална
Истаче исцељење онима што јој
Са вером приступају,
И блажена твоја душа са анђелима здруживши се,
Непрестано радује се,
Но како имаш слободу у Господу, Преподобна,
Са свештеним ти чедима,
Моли спасење душама нашим.“

Све знаменитости и лепоте наше Богом спасаване Епархије, чуда уризничена у последњих 530 година, сабрани су и огледају се у руци српске деспотице, Мајке Ангелине. Својом сачуваном руком – као Божји дар, боје ћилибара, ова Светица сведочи на видљив и опипљив начин, све оно што је била и што је чинила, у распетим временима за њену породицу и њен народ.
Рука Мајке Ангелине посетиће сваки град, свако село, све парохије и манастире у нашој Епархији, од Недеље Православља, 20. марта, до 10. августа, када ће се вратити у своју задужбину, манастир Крушедол.
Сву своју духовну децу позивамо да узму учешћа у свим прославама и споменима Светима, који ће обележити годину Светих Бранковића.
Стога вас молимо да, у границама својих скромних могућности, помогнете у остварењу велике и узвишене духовне мисије ваше Свете Цркве. Прожети тим жељама и надама, у дубоком уверењу да ћете у потпуности схватити ову Нашу светосавску посланицу, свечано проглашавамо јубиларну годину Светих Бранковића, молећи се усрдно Богу Творцу и Господу нашем Исусу Христу, да вас и даље обасјава својом милошћу и добротом, док Свете сремске деспоте молимо да и даље буду будни чувари српства у Срему, и целог нашег народа и читаве Цркве Православне.
Свим ученицима наших школа, вероучитељима, родитељима и свима вама, драга браћо и сестре, честитамо празник нашег Учитеља и Просветитеља, Светога Саве, са поздравом:

„Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави!“

Ваш духовни отац,
+Епископ сремски Василије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *