Сто година постојања – сто година Видовдана

Велики јубилеј ове године обележава село, чији храм је посвећен Светом Кнезу Лазару косовском. Село које надомак Новог Сада подигоше солунски добровољци на земљи коју им обезбеди њихов славни Војвода Степа Степановић.

Добровољци из Лике, Херцеговине, Далмације и осталих крајева на позив Отаџбине дођоше из далеке Америке и других земаља да ослободе земљу. Према неким записима око 360 бораца је почело те 1920. год. изградњу првих кућа на пашњацима грофа Котека и дадоше име селу Степановићево.

Све су куће идентичне и парцеле готово исте,требало је и школу подићи, па храм… Уморни, али умни ратници почеше прво школу градити да се деца имају где образовати. Почеле су припреме за изградњу храма, а оно се опет зарати. Многи су отишли у партизане, неки у четнике, а нејач и жене Мађари истераше из села. Занимљиво је да село никад није мењало име, иако је било предлога за време и после окупације, али увек је било и остало Степановићево.

После рата кренула је обнова, али храм нико ни не спомиње и тако све до 1989. год. када је група правих домаћина решила да се упусти у овај храбар посао. Да ствар буде интересантнија ово је први храм који је после Другог светског рата изграђен у Епархији бачкој и коме би био посвећен него Светом мученику  Кнезу Лазару косовском. Храм је подигнут под куполе за две године, што је рекорд и данас. Сваке године на Видовдан служи се парастос Косовским мученицима и свима Солунским добровољцима из овог села.

Наравно да је и овај Видовдан обележило много догађаја, од промоције монографије села, до изложби трибина, културних и спортских манифестација.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио “Српски Сион”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *