Освештан храм Светог пророка Илије у Сремској Каменици

Данас, 14.06.2020. године, када прослављамо Преподобног Јустина Ћелијског на Мишелуку у Сремској Каменици освећен је храм Светог Пророка Илије.

Посебна радост верног народа је била на дочеку његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија који је донео кивот са честицама моштију Светог Георгија Победоносца, Светог Николаја Мирликијског и Светог Апостола Томе.

Пред почетак Архијерејске Литургије извршено је освећење новоизграђеног велелепног храма Светог  Пророка Илије, за којег рече Преосвећени да осим лепоте треба да буде испуњен народом који ће се молити Господу заједно са својим свештеником.
Архијерејску Литургију је началствовао Преосвећени Епископ сремски Господин Василије уз саслужење протојереја ставрофора Гавре Милановића, намесника Подунавског, протојереја саврофора Боже Совиља, војног свештеника Ђорђа Сојисављевића, овдашњег пароха протојереја ставрофора Јовице Јовановић, јеромонаха Евгенија, сабрата манастира Раковац и ђакона Горана Власца.
За певницом су били изванредни појци, матуранти карловачке Богословије са својим професором Јованом.
После Архијерејске Литургије, Свете тајне причешћа и поделе нафоре, Владика  Василије је подсетио присутне на почетак радова и велику помоћ верног народа.
 „Данас додељујемо признања најзаслужнијима, сви сте ви заслужни” рече преосвећени, а орден Светог Арсенија Сремца, највеће признања Епархије сремске ове године добио је господин Милош Медић. Ништа мање важна нису ни остала признања које је добило неколико славодобитника. Уручујући грамату др. Козићу са Института у Сремској Каменици, Владика Василије је нагласио његову заслугу и његовог кума из Америке, што су мошти три велика светитеља од данас у овом храму на Мишелуку.
На крају као што то обично бива, Епископ сремски Господин Василије одликује правом ношења напрсног Крста протојереја ставрофора Јовицу Јовановића, старешину храма Светог Пророка Илије.
Целивајући мошти светитеља верни народ се упути за Трпезу љубави који приредише домаћини. Леп и радостан дан данас на Мишелуку.
Текст и фотографије: г. Крсто Калинић
Извор: Радио „Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *