Матуранти Карловачке богословије обележили завршетак школовања

Уз традиционално отпевану благодарну химну „Тебе Бога хвалим”, 23 ученика Богословије „Свети Арсеније Сремац” у Сремским Карловцима јуче су на прикладан и весео начин обележила завршетак петогодишњег школовања.
1

 

Након поменуте химне, уследило је неколико родољубивих песама, а онда и она традиционална „Отвори се, гвоздена капијо, да изађе ко је извршио”, када су ђаци изашли на трг и провеселили се с трубачима.

Разредни старешина Станко Лакетић је за „Дневник” навео да је Богословија специфична школа, пре свега по томе што је интернатског типа те ученици долазе са свих страна – из Србије, Републике Српске, Хрватске, Словеније, Аустрије, а ова генерација додатно је посебна по томе што има и два ученика из Канаде. Богословија се разликује и по томе што школовање траје пет година, а не четири као у другим школама.

– Они пет година живе заједно у интернату, почињу као незнанци, а завршавају као рођена браћа, због чега је излазак на крају петог разреда Богословије за све њих изузетан доживљај, који сањају пет година – истакао је Лакетић. – Ова година је била специфична и по томе што није све ишло онако како је предвиђено. Матуранти, иначе, завршавају пети разред половином маја и тада буде излазак, који буде веома леп, поготово зато што су Карловци у то време велики туристички центар па буде увек пуно странаца и наше деце која су на екскурзијама, тако да се читав трг окупи да гледа то дешавање.

 

Због пандемије коронавируса, ученици карловачке Богославије су након проглашења ванредног стања морали да оду својим кућама. Након што је оно укинуто, створени су услови да се деца врате да би положила завршни богословски испит зрелости. Разредном старешини Станку Лакетићу је то прва генерација ученика, с обзиром на то да је у Богословији почео да ради 2015. године. Када упоређује период свог школовања и данашњег, помиње само разлику у трајању школовања јер је у његово време оно још увек трајало четири године. Он наводи да је задовољан својим разредом, и истиче да су били највећи разред у школи па је, самим тим, и брига око њих била већа.

Било је доста усмеравања, али добри су момци, лепо су учили, већина их је с веома лепим успехом завршила разред (Станко Лакетић)

– Било је доста старања и усмеравања, али добри су момци, лепо су учили, већина их је завршила разред с веома лепим успехом – нагласио је Лакетић, и додао да их од 15. до 20. јуна очекује полагање богословског испита зрелости, односно матура. – Најпре их очекује писмени испит и онда следи пет дана усмених испита из кључних богословских предмета које су учили током петогодишњег школовања. То је на неки начин рекапитулација суштинског знања које су покупили. Треба да покажу да су зрели за стицање дипломе Богословије и за наставак својих студија даље на богословским факултетима и духовним академијама.

К. Ивковић Ивандекић

фото: приватна архива

Извор: Дневник.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *