Поклон библиотека војводе Момчила Ђујића Карловачкој богословији

Љубица Петковић. Поклон библиотека војводе Момчила Ђујића Карловачкој богословији: каталог. Сремски Карловци: Епархија сремска : Богословија Светог Арсенија, 2019, 174 стр.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија изашла је из штампе књига„Поклон библиотека војводе Момчила Ђујића Карловачкој богословији” ауторке Љубице Петковић са предговором Весне Петровић, библиотекара саветника, и рецензијом Дубравке Симовић, такође библиотекара саветника.

Поклон библиотека војводе Момчила Ђујића, свршеног ученика ове богословије, поред старе штампане и рукописне књиге представља највреднији део фонда библиотеке Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима. У Богословију је стигла 1997. године, а књиге које су се налазиле у библиотеци стручно су обрађене 2019. године у библиотечком програму БИСИС. Штампаним каталогом поклон библиотека биће представљена стручној и културној јавности.

Ова поклон библиотека представља богату ризницу због разнородног књижног фонда. Посебно су драгоцене посвете у књигама са потписом аутора, накнадно руком унесени записи војводе Момчила Ђујића, као и дневник који је водио од 1950. до 1953. године.

Војвода Момчило Ђујић је „Својој школи послао на дар разнородну библиотечку грађу брижљиво сакупљану годинама, током свог боравка у емиграцији. Од изузетног значаја у њој су и дела писаца и историчара који су стварали у емиграцији у време када она нису могла бити представљена нашој читалачкој публици. Посебно су вредне и књиге које припадају ратној књижевности, историји и политици објављене у периоду од 1941. до 1945. године, као и ретка периодична издања.

Војвода Момчило Ђујић заузима посебно место у нашем расејању тиме што је, упркос бурним животним околностима, задржао хришћански однос и према православнима и према људима других вероисповести, и тиме што је остао дубоко одан православљу и пожртвовано радио на јединству српске цркве. Своју чврсту веру и повезаност са својим народом доказао је прикупљајући и чувајући публикације које ће у будућности осветлити један буран и тежак период наше историје и допринети његовом разумевању. ” записала је у Рецензији Дубравка Симовић.

У нади да ће овај Каталог широј јавности показати свестраност личности и делатности дародавца, личности веома значајне за српску историју, објављујемо га тачно двадесет година након упокојења војводе Момчила Ђујића.

Извор: Сајт „Епархија сремска“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *