У Покровском храму у Петроварадину прослављен Свети Лука

Данас је у петроварадинском Покровском храму Литургијски прослављен Свети Лука, Архиепископ Семтеропољски и Кримски.

Свету Литургију је служио јереј Бранислав Керечки, старешина Покровског храма, док су за певницом били искусни  парохијски појци.

За овај храм је свакако посебност што се готово свакодневно служи Света Литургија и то пред не малим бројем верника.

После Свете тајне причешћа освештани су и пресечени  славски колачи и подељена нафора.

Отац Бранислав је у надахнутој беседи говорио о страдању Светог Луке за време бољшевичке власти у Совјетском Савезу.

Мало нас зна ко је заправо Свети Лука, наш савременик, Архиепископ и лекар хирург. У тешка времена по Православне Хришћане у тадашњем Совјетском Савезу успевао по Божијој промисли да обједини Веру и науку и буде цењен и поштован у обе области.
Војно-Јесеницки Валентин Феликсович је био изузетно поштован и цењен хирург, доктор медицине, лекар у болницама до 1917. године. Почетком двадесетих година, по Божјој промисли бива замонашен са именом Лука, да би био тајно Хиротонисан за Епископа.
Како рече отац Бранислав у својој беседи, од тада почиње његов прогон, хапшења и затварања, јер су тадашње власти затварале, мучиле и убијале свештенослужитеље и рушиле храмове. Наравно, Свети Лука је све то подносио, лечио и оперисао најтеже болеснике, рањенике за време Отаџбинског рата. Кажу да је у операционој сали Архиепископа Луке била икона Пресвете Богородице пред којом се он молио пред сваку успешну операцију. Ослепео је пет година пред смрт, али је и као слеп служио Литургије па чак и оперисао тешке болеснике. После  смрти Архиепископа Луке многи болесници су долазили на његов гроб у Сенптеропољ и добијали исцелења. Одлуком Архијерејског Сабора СПЦ  2000. године прибројан је лику светих, а ми данас прослављмо његово име.
Текст и фотограгије: г. Крсто Кслинић
Извор: Радио „Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *