Литургија на Духовски уторак у Петроварадину

Данас, када наша Православна Црква обележава Духовски уторак, други од три дана по Духовима, славимо и Светог Јована Руса.

Ово је један од најдражих светаца међу Грцима, чије нетљене мошти су њихов понос и налазе се на острву Евија. Небројена чуда потичу од моштију и икона, а његове иконе могу се наћи у готово сваком грчком дому. Свети Јован је био обичан младић, рођен на југу Русије и 1711. године учествује у битци против Турака. Као руски војник бива заробљен и продан као роб у неком селу у Малој Азији. Турци су на најсвирепији начин мучили Хришћане не би ли се они одрекли своје вере. У Прокопиону је био смештен војни логор, где су мучили и батињали младог руског заробљеника. Блажени Јован је радио у штали, где је  пронашао свој рај и приносио молитве Богу. Чудо се десило док је његов господар боравио у Меки, када се вратио променио је своје мишљење схвативши да је оно што је учинио млади заробљеник Јован Рус чудо Божје.

Свети Јован Рус је предао своју душу у руке Бога 27. маја 1730. године, а  три године касније на његовом гробу се појавила светлост. Грци су му саградили величанствен храм.

У Покровском храму у Петроварадину Свету Литургију је служио јереј Бранислав Керечки и наравно као и увек храм је био испуњен верним народом који се све више сабира у овом топлом хришћанском дому где се свакодневно Богослужи и приносе молитве Господу и Пресветој Богородици као и свим светитељима.
За све оне који су жељни смирења, лепих и поучних беседа и готово свакодневних Литургија, нека дођу у храм Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину.
Текст: г. Крсто Калинић,
Фото: служба Покровског храма Петроварадин
Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *