Силазак Светог Духа на апостоле – Вашица

Црква је заједница заснована на љубави. Честа реченица верујућег човека? Да, ево доказа и онима који не схватају ту заједницу. „И када се наврши педесет дана, бијаху сви апостоли једнодушно на окупу“ (Дап 2:1) Једнодушност сабрања говори о међусобној љубави. Свети Дух уједно силази на сваког поједниначно и на све, што говори о нераздвојивости јединства и мноштва.

Истински доживљај љубави и могуће је доживети само у заједници, најпре у заједници са живим Богом. Овај дар мештани малог села Вашице умножили су и ове године славећи име Божије у све живописнијем Храму посвећеном Светом Георгију. Уз домаћина протонамесника Ратка Нонковића, Свету Литургију служили су протојереј ставрофор Зоран Симић пензионисани свештеник Епархије осјечко-пољске и барањске, и протојереј Милан Пршић, парох шидски.

Отац Милан, родом из Вашице, у беседи је рекао житељима да смо и сабрани благодаћу Светога Духа баш на том месту, као и да се реконструкција Храма одвија под покровитељством Духа Утешитеља. Молитва је оно због чега смо се сабрали и благодарећи приносимо оно што са муком сабирамо.

Оно по чему ће дан Педесетнице остати у сећању сваког становника Вашице је Литија која води до поља где се врши обред освећења поља и благодарења Богу за све насушно што примамо од Господа. Обред освећења извршио је Архијерејски намесник шидски протојереј ставрофор Радомир Мишић и пред великим бројем верника позвао на сабрање и одржавање литије у будућности, јер излазак у поље и благодарење Богу кроз молитву је наша нада.

Свештеник када излази из олтара, стаје иза амвона и побожно изговара: Господе, Ти благосиљаш оне који Тебе благосиљају и освећујеш оне који се у Тебе уздају, спаси народ твој и благослови наслеђе твоје, чувај пуноћу Цркве твоје, освети оне који љубе красоту дома твога; Ти их прослави божанском силом твојом и не остави нас који се у Тебе надамо; даруј мир свету твоме, Црквама твојим, свештеницима и свему народу твоме. Јер сваки добри дар и сваки савршени поклон одозго је, силази од Тебе, Оца Светлости и Теби славу и благодарење и поклоњење узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Целокупност нашег живота садржана је у тој молитви, неки су то схватили, а многи схватају све више и више. Тако и у овом селу има домаћина који су свесни да је снага човека слаба ако Бог није уз њега, да ни највећи напор не може да заштити њиву ако Бог жели да је сатре, да је нема. А то је страшно. Али и када се то деси, могли би мало стати сви који верују у себе. Стога молитву Господу упућујемо и за оне који не знају, не осете, који не воле, па и оне који не верују, јер сведоци смо да и цео свет може да страшно страда иако је корона само пролазни вирус. Свакако се молимо и за мештане који су претрпели штету у невремену које се десило баш ових дана у нашем лепом Срему. Треба да будемо свесни да нам је потребно то мало жита да направимо хлеб којим ћемо Богу благодарити, а и ми се прехранити, тада ће Господ наградити слуге своје даровима стоструким, а најпре Царством непролазним и вечним за којим жудимо.

Овогодишњи кумови г. Сава Сремац, г. Љиљана Лујић, г. Милица Голубовић, и г. Данијела Марковић заједно са верним народом припремили су трпезу љубави у пољу на прелепом сунчаном дану на радост најмлађих, али и најстарих становника села.

123

4567Вероучитељ: Стефан Сремац

Извор: Црквена Општина Шид

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *