Педесетица прослављена у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину

На Празник силаска Светог Духа на Апостоле, Тројичин дан или Педесетицу, када наша Црква слави педесети дан од Васкрсења Христовог, Свету Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину служио је jереј Бранислав Керечки, парох петроварадински.

Данас је требало бити у овом храму, јер је многима било први пут да доживе пуноћу данашњег Празника.

На овај диван дан, када су сви храмови украшени мноштвом разног пролећног цвећа и зеленила, када у храму поред мириса тамјана све мири на свеже покошену траву, верујући људи клече и моле се. Плету се венчићи и у њих уплићу најтоплије молитве. Данашњи дан је најрадоснији сусрет са Богом и Божјим светом, јер је на Педесетицу све сабрано. Овим празником је почело велико и славно време хришћанске Цркве.

Покровски храм је данас био место сабрања великог броја хришћана, који су после Свете тајне причешћа и уз молитве исплетања венчића, пошли у опход око храма. На уласку у храм отац Бранислав је кропилицом благословио појединачно све присутне, на један за наше прилике необичан начин, попут руских свештенослужитеља, са много воде.Наиме, у нашим храмовима се обично то чини “босиљкачом” и тада се многи склањају од капљица воде, данас је ово било величанствено са радошћу свих присутних.
На крају, после беседе о значају данашњег Празника, отац Бранислав је позвао све вернике за Tрпезу љубави у порти, где је било заиста богато послужење, које су помогли браћа и  сестре из овог храма уз свесрдно ангажовање домачина оца Бранислава и попадије Александре.
Текст и фотографије: г. Крсто Калинић
Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *