Патријарх српски г. Иринеј: Да завлада мир и слога у Црној Гори!

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј разговарао је данас са Председником Републике Србије г. Александром Вучићем у згради Генералног секретаријата Председника Републике, поводом актуелне ситуације у Црној Гори. После састанка коjeм су присуствовали и Његово Преосвештенство викарни Епископ ремезијански г. Стефан (Шарић) и лични секретар Његове Светости г. Дејан Накић, одржана је конференција за новинаре.

Патријарх српски Иринеј оценио је да је стање у Црној Гори теже него икада што је било у историји. Он је апеловао на црногорског председника Мила Ђукановића да не ради то што ради, преноси “Спутњик”.

„Стање је теже што је икада било. Овако није било ни у време отоманске империје, ни чак у време комунизма, који је имао много више респекта према српском народу“, рекао је Патријарх.

Како је навео, циљ је да се у Црној Гори примени метод који су усташе примениле у Хрватској, а то је да се протера српски народ, уништи и онемогући СПЦ.

Он је апеловао на црногорског председника Мила Ђукановића да размисли „о томе што чини, да не чини добро ни својој породици, ни свом народу, ни својој цркви.

„Оно што је чудно је да човек који није крштен, који је атеиста хоће да створи цркву. У историји хришћанства се није десило да они који нису хришћани и не подносе хришћане стварају цркву. То не могу да разумем“, рекао је српски Патријарх.

Он је упутио молбу црногорском Председнику да заштити српски народ у Црној Гори који, како је рекао, живи од када живи и Црна Гора, не само као Црна Гора него као Зета“.

Свјатјејши је подвукао да власт у Црној Гори треба да чини добро своме народу, а не да ствара проблеме, деобе и свађе које никоме ништа добро не доносе. “То је моја порука и молитва Богу да тамо завлада мир и слога међу житељима Црне Горе, да врате славу и понос Црне Горе”, закључио је Патријарх Иринеј.

Председник Србије рекао је да ће се Србија борити за очување права и идентитета српског народа у Црној Гори на ненасилан начин, демократским средствима и правним путем, али напоменуо и да никоме неће дозволити спровођење насиља над српским народом. Истакао је да ће Србија радити поштујући државност Црне Горе и независност, али да нећемо дозволити кидање националног ткива зато што је неко помислио да Срби могу да се асимилују. Председник Србије је рекао да црногорске власти себи дају за право да се мешају у унутрашње уређење Србије признајући независност Косова, а да Србији бране да изражава забринутост за поштовање основних њудских права нашег народа у Црној Гори.

Звучни запис обраћања Свјатјејшег Патријарха српског г. Иринеја преузели смо са интернет-странице агенције “Спутњик” и директног преноса који је вршила агенција ТАНЈУГ.

Извор: Спутњик / ТАНЈУГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *