Патријарх Иринеј разговарао са Председником Србије о хапшењу Епископа Јоаникија

Како је саопштено на интернет-страници прес-центра Председника Републике Србије, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј разговарао је телефоном са Председником Републике Србије г. Александром Вучићем. Након разговора, на овој интернет-страници је објављено следеће заједничко саопштење два кабинета, које преносимо у целини:

Председник Републике и Његова Светост патријарх изразили су велику забринутост поводом хапшења владике Јоаникија и свештеника СПЦ у Црној Гори и изразили наду да ће наш народ поступати мирно и прибрано у овим тренуцима у којима нико разуман не прижељкује било какве немире и сукобе.

Патријарх српски Г. Иринеј је подсетио да је кулминација непријатељског односа државе Црне Горе према Српској православној цркви започела усвајањем контроверзног Закона о слободи вероисповести уз грубо игнорисање захтева СПЦ за равноправним положајем у односу на све друге цркве и верске заједнице и заштиту права која наша црква поседује вековима. Чињеница да је закон усвојен уз велико негодовање нашег народа крајем прошле и почетком ове године, а да се сада хапсе и у притвору задржавају епископ и свештеници, само је доказ да црногорска држава спроводи прогон Српске православне цркве.

Председник Вучић је пружио пуну подршку патријарху српском Г. Иринеју и епископима српске цркве у Црној Гори у њиховим напорима да се сви проблеми са којима се суочава решавају дијалогом, на миран начин, уз пуно уважавање права и слобода верника СПЦ и изразио уверење да ће владика Јоаникије и остали ухапшени свештеници бити пуштени на слободу у најкраћем могућем периоду, каже се у заједничком саопштењу Кабинета Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Председника Републике Србије г. Александра Вучића, које је пренето на званичној интернет-страници Председник.рс.

Фото: Интернет архива

Извор: Кабинет Председника Републике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *