Његово Преосвештенство Епископ сремски богослужио на Врањашу

Светом Архијерејском литургијом коју је на празник Светог Василија Острошког  у уторак 12.маја 2020. године служио Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, фрушкогорски манастир посвећен  славном  острошком чудотворцу  прославио је храмовну славу. Празнични сабор у Манђелосу на Врањашу  традиционално је окупио   благочестиви верни народ и многобројне госте. Поред Епископа Василија у Светом олтару саслуживали су протојереј – ставровор проф. др Драгомир Сандо, јереји Дејан Цвијетиновић и Бранислав Дивљак и ђакон Горан Власац. За прелепо празнично појање у певници били су задужени  ученици Карловачке богословије и богослови из Сремске Митровице..

Узношење заједничких молитава за мир, здравље и благостање настављено је после свечаног евхаристијског чина када су у порти манастира освећени и пререзани славски колачи. Обраћајући се присутнима на почетку своје пастирске беседе Његово Преосвештенство Епископ Василије  пожелео је домаћину – настојатељу манастира јеромонаху Василију (Митровићу) и његовој светој обитељи „ сретан и Богом благословен овај  велики дан – дан Светог Василија Острошког Чудотворца“ који је поново сабрао народ после „најезде“ која је захватила цео свет. Владика је подсетио да Свети Василије дели дарове Духа Светога и одувек лечи све народе и људе који му прилазе тражећи помоћ и на које се његовим молитвама излива милост Божија. Указујући да смо још у данима васкршњег попразништва када размишљамо о славном Господњем васкрењу а потом и вазнесењу,  Епископ Василије позвао је верни народ да се поузда у Божју милост, силу и заштиту. 

 „Морам да вам кажем драга  браћо и сестре – да се не бојимо. Онај који је био у цркви и уз свог Христа никада се није бојао и малаксао духом а Бог је таквим људима давао на махове снаге, вере, здравља, поштења и честитости“, рекао је владика Василије наглашавајући да се народ увек  „ око цркве и светиња лечио од разних болести, недуха и од разних искушења која надиру на човека као најсавршеније биће које је Бог створио“. Владика је при крају своје беседе призвао благослов и молитве Светог Василија Острошког за ову врањашку светињу, целокупну сремску епархију и све људе добре воље. 

На концу молитвеног славља домаћини и пријатељи манастира приредили су трпезу љубави и пригодно  послужење за све присутне. 

Текст: Дејан Мостарлић

Фото: Љиљана Муждека, Дејан Мостарлић

Извор: Радио “Српски Сион”

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *