Божић у Сремским Карловцима

 

У Саборној цркви у Сремским Карловцима радосно је дочекан празник Христовог рођења, праћен дивним богослужењима која у ове дане предвиђа Типик наше Цркве. Уочи Празника, на Бадњи дан, служени су Царски часови, након којих је вечерње и Литургију св. Василија Великог, уз молитвено присуство Његовог Преосвештенства Г. Василија, Епископа сремског, служио протопрезвитер Јован Милановић, старешина храма, уз саслужење протопрезвитера Миленка Поповића, јеромонаха Клеопе (Стефановића) и ђакона Слободана Вујасиновића. У својој беседи, отац Јован је говорио о доброј вољи која би требало да постоји међу људима, а коју истински можемо имати само уколико у своја срца примимо Христа, чије оваплоћење и јављање свету сада празнујемо.
Истога дана у вечерњим сатима служено је велико повечерје, након кога је извршено паљење бадњег дрвета на карловачком тргу. Овом приликом, присутном народу су се обратили градоначелник, господин Миленко Филиповић, и Преосвештени Владика Василије, а уприличен је и мали културно-уметнички програм.
Те ноћи у поноћ, Епископ Василије служио је празнично јутрење уз саслужење карловачког свештенства. Након читања Светога Јеванђеља верном народу је прочитана Божићна посланица Његове Светости Г. Иринеја, Патријарха српског.
На сам дан празника, Свету архијерејску литургију служио је Преосвештени Епископ Василије уз саслужење протојереја-ставрофора Марка Шпановића, ректора Богословије у пензији, протојереја-ставрофора Јована Петковића, ректора Карловачке богословије, протојереја Јована Милановића и јеромонаха Клеопе (Стефановића), као и ђакона Слободана Вујасиновића. Ово литургијско славље украсила су својим појањем два хора, мешовити хор „Св. Арсеније“ и мушки хор „Св. Николај“. Радост овог великог празника увеличана је бројним унапређењима и одликовањима која је доделио Владика Василије. У току Литургије, Епископ је оца Клеопу, професора Карловачке богословије, рукопроизвео у чин протосинђела, док је свог дугогодишњег ђакона Слободана узвео у чин протођакона. Након Литургије, Епископ је две карловачке мајке, г-ђу Злату Попов и г-ђу Бранкицу Гавриловић, одликовао Орденом св. мајке Ангелине, који Епархија сремска додељује женама које су родиле троје и више деце. Ово признање данас је имало и посебан смисао, будући да данас славимо Рађање, односно рођење Богомладенца Христа, који је ради нашега спасења и сам постао Дете и члан једне породице.

С. Лакетић, М. Јањић, Г. Власац

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *