Уочи Светог Саве у манастиру Раковцу

У недељу, 26. јануара 2020. године, када наша Света Црква прославља свете мученике Ермила и Стратоника, у манастиру Раковцу је торжественом Литургијом почело прослављање првог српског Архиепископа Светог Саве.

После седамдесет година јутарња звона су позивала на Божју службу.

Светом Литургијом је началствовао јеромонах Варнава, духовник манастира Раковца уз саслужење сабрата, јеромонаха Евгенија. Испуњени благодаћу Божјом, благоверни народ је одговарао на Литургији и причестио се Телом и Крвљу Христовом.

Игуманија мати Гаврила и мати Софија су песмама славе и хвале Господу са верним народом узвеличале молитве Господу..

Празничну проповед је произнео отац Варнава казујући о страдалницима за Христа, Светом Ермилу, хришћанину и ђакону при некој цркви, који је био ухваћен и изведен на суд. „Када му рекоше да га воде на мучење, он се веома обрадова. Узалуд му је цар претио, Ермил је исповедио слободно своју веру у Христа и одговорио цару на све претње: „Господ ми је помоћник, на бојим се, шта ми може учинити човек“ (Пс 117, 6)? После тешких мучења бацише Ермила у тамницу, а тамничар беше Стратоник, потајни хришћанин, који свим срцем саосећаше са страдањима Ермиловим. Када и Стратоника представише цару као хришћанина, цар је пресудио да се обојица потопе у Дунав… “ казивао је отац Варнава кратко житије Ермила и Стратоника, београдских мученика.

Након 1700 година од смрти светих мученика Ермила и Стратоника Београдског, који су страдали 314 или 315 године за време цара Константина, и то у Београду, односно тадашњем Сингидунуму. на месту где су сахрањени, у римском гробу из 14. века, у селу Брестовик надомак Гроцке, одржана је  2014. године Света Литургија, а на Калемегдану у цркви Ружици подигнута је плоча са овим мученицима.

После Литургије христоносни верни народ из Раковца, Беочина, Новог Сада, Београда, Бечмена, окупио се у манастирској трпезарији на послужењу где су настављени богоугодни разговори о Светоме Сави, првом Архиепископу и утемељивачу Српске Цркве и државе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *