Празник Светог Саве у храму Свете Петке у Новој Пазови

Молитвено прослављање Светог Саве, првог Архиепископа српског, у храму Свете Петке у Новој Пазови, почело је у суботу, 26.јануара 2020. године, у 17.00 часова, Вечерњим богослужењем, које је служио протојереј Зоран Јовић, старешина поменутог храма, а за певницом су појали вероучитељи и студенти ПБФ.

На сам празник Светога Саве Српског, у недељу 27. јануара 2020.године, у 8.30  часова, Свету Литургију је служио протојереј Зоран Јовић, а појао је хор „Свети владика Николај Српски“, са Дечијим хором који пева при поменутом храму и октет наставника новопазовачке Основне школе.

Светим Тајнама Христовим су се у великом броју причестила деца предшколског и школског узраста, као и верни народ при овом храму.

Светосавску посланицу Епископа сремског Господина Василија прочитао је ђакон Светогор Сандић, на ползу и духовно укрпљење народу српском. Беседу је произнео отац Зоран Јовић, између осталог подсећајући све нас на речи из Химне Светом Сави које гласе: „Да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози.“ Као и увек, слоге је потребно овом народу, истинске слоге у Христу Исусу са Којим излазимо увек као победитељи греха, и са Којим желимо да се нађемо као заједничари у Царству Његовом непролазном и Вечном. После Литургије су пререзани славски колачи, које су припремили многобројни светосавски кумови.

Затим су ученици веронауке одржали пригодан Светосавски програм уз рецитовање најлепших песама посвећених нашем највећем светитељу-Светом Сави, а који су припремили вероучитељи: ђакон Светогор Сандић и Димитрије Милановић. На почетку, на средини и на крају рецитација су деца  певала строфе Химне Светом Сави.

Захваљујући Општини Стара Пазова на челу са председником господином Ђорђем Радиновићем, припремљено је 150  пакетића за сву децу која су дошла у цркву на Литургију на овај велики празник.

Заједничарење је настављено уз послужење, у црквеној сали поред храма Свете Петке.

У 13 часова, у ОШ „Растко Немањић-Свети Сава“, обред резања славског колача су извршили протојереј-ставрофор Кристо Алексић и протонамесник Марко Симић, уз појање школског хора. Молитвено су били присутни новопазовачки свештеници: протојереј Зоран Јовић, јереј Сава Мишановић и јереј Предраг Антонијевић. 

Текст: ђакон Светогор Сандић

Фотографије: чтец Лука Јовић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *