Најава: СЛАВА САБОРНЕ ЦРКВЕ „СВ. ОЦА НИКОЛAJA“

sr1

У сусрет слави Саборне цркве Светог Николаја – 19. децембра, у Сремским Карловцима ће бити организовни Празнични дани посвећени патрону храма. Већ у среду, 16. децембра у Свечаној сали Карловачке гимназијe на програму је концерт етно музике, а представиће се мушка етно група Карловачке богословије и женска етно група, која је под окриљем Саборне цркве. Дан касније, у Карловачкој богословији од 19 часова, о теми “ Српско друштво пред савременим изазовима“ говориће проф. др Слободан Антонић.

„Празнично бденије је у петак, 18. децембра у 16.30 часова, 19. децембра у 9.30 је Света архијерејска литургија, а началствоваће Њ.П. владика Василије уз саслужење карловачког свештенства“, најављује парох Саборне цркве Св. Николаја, јереј Јован Милановић.

Свети Никола, чудотворац, заштитник помораца и сиромашних, један је од највољенијих хришћанских светаца и то не само код православних народа, а сигурно је и једна од најбројнијих слава код Срба.

Осим што се спомен на дан смрти светог Николе обележава 19. децембра, односно 6. децембра, свети Никола се прославља и 22. маја, односно 9. маја, у знак сећања на пренос његових моштију у Бари.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *