Божић у Сусеку

На дан Претпразништва Рођења Христовог, 6. јануара 2020. године са почетком у 10.00 часова, у Храму Светог архангела Гаврила у Сусеку, одслужена је Литургија Светог Василија Великог којом је началствовао јереј Немања Теофиловић, парох сусечки и старешина поменутог храма.

Тиме је у овом месту започета прослава Божића, помоливши и причестивши се Светим Тајнама Христовим, а затим одласком сусечких парохијана са својим свештеником по бадњак надомак села. То често зна да се претвори у прави доживљај и пустоловину јер не само да одрасли радо иду по бадње дрво него се полако и млађи нараштаји уче овом лепом обичају који је карактеристичан за наш народ ма где да живи и борави.

Празник је затим дочекан Великим божићним повечерјем у сусечком храму, са почетком у 19.00 часова, које је богослужбено предводио протојереј-ставрофор Славко Теофиловић, парох иришки у пензији, који и ове године заједно са својом породицом учествује са Сусечанима у радости Господњег празника. Забележено је присуство и молитвено учешће великог броја верног народа, док су за певницама појали чланови домаћег црквеног хора “Благовеститељ” са ученицима богословије и старешином храма оцем Немањом. Након налагања и паљења бадњака по народном обичају, настављено је дружење у црквеној сали у порти храма сво до поноћи када је служено Божићно јутрење.
Врхунац заједничке молитвене прославе празника Рођења Господа Исуса Христа јесте – као и свагда – на Литургији, којом је началстовао отац Славко уз саслужење домаћина оца Немање. Након Литургије у славу Божију и част празника Рођења Христовог, причестивши се Телом и Крвљу Господњом, уследило је заједничко мрсно послужење у црквеној сали у порти храма, где нам се придружио и почасни гост влч. Здравко Чабрајац, свештеник Римокатоличке цркве надлежан за ову подунавску област од Сремске Каменице до Нештина.
Свечано и литургијски је прослављен и сутрашњи празник Сабора Пресвете Богородице, као наставак божићне радости и сабирање духовних утисака пређашњих дана.
Овом приликом Управа храма и парохије сусечке захваљује се свима који су својом несебичном помоћи подржали организовање свечане божићне саборне прославе,
Мир Божји, Христос се роди!
Ваистину Христос се роди!
Текст: јереј Немања Теофиловић
Фотографије: Лазар Ковачевић, ученик I разреда богословије
                         Александра Теофиловић
Извор: Радио „Српски Сион“
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *