Трибине у атријуму Привредне фондације Архиепископије, представљена књига о Светој Петки

Привредна фондација Архиепископије београдско-карловачке већ другу годину заредом организује тематске вечери сваког последњег четвртка у месецу. Међутим, указала се потреба да се и у дневним терминима одржавају предавања на поједине теме и представљају књиге.
974

975

977
Није случајно што је прво представљање припало управо великој светитељки којој се сви обраћамо за помоћ и која своју моћ и чудеса потврђује сваког дана. Поздрављајући госте из Руме и Београђане, протођакон др Дамјан Божић је казивао о светитељима, светости, као и о потреби да на путу поштовања светих истрајавамо.
Књига о Светој Петки, иначе, међу најтраженијим на Међународном сајму књига, на 224 стране доноси житије, акатисте, молебне каноне, чуда, сведочења, духовне песме посвећене овој светитељки. Издавач књиге је храм Силаска Светога Духа на Апостоле у Руми (2014.г.), а књигу је приредио протопрезвитер Сретен М. Лазаревић, парох румски.
Професор на Православном богословском факултету и рецензент ове својеврсне сабирнице, др Драгомир Сандо, подсетио је на житије Преподобне мати Параскеве и додао да житија светих нису ништа друго до продужено Јеванђеље кроз векове.
“Ретка је Богом дана личност попут Свете Петке за коју би се мог¬ло рећи да јој приличе сви свети атрибути. Зато је једни називају преподобном, други мученицом, трећи подвижницом, и тако редом. А она је уистину све то. По својој разборитости, имала је апостолску снагу речи. По својој одлучности и карактеру, имала је трпељивост мучеништва. По својој ревности и доброти, могла би се мерити мером свематеринства. По својој вери, могла је лаке руке гасити ужарене пећи гонитеља и џелата. По својој љубави, могла се назвати свељубљено чедо Јована Богослова. По доброти, ћерком великих Јерараха! И ко би све набројао дарове којима је обиловала ова дивна Светитељка,” казивао је протојереј-ставрофор Драгомир Сандо и јуче исто онако како је и у књизи изложено једно од сведочанстава о испуњењу молитви пред Светом Петком, у цркви њој посвећеној, на Калемегдану.
Славу ове Божје угоднице посведочавају посете верника црквама њој посвећеним и поштовање њених икона речитије него било која друга сведочанства, макар то била и писана сведочанства. Не само зато што су њене нетљене мошти биле међу Србима око 140 година, него што њу на посебан, христолики начин сматрамо својом родитељком и као заштитницу, молитвеницу и ревнитељку доживљавамо на посебан молитвени начин.
Одабир целокупног текста са сарадницима учинио је протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник и парох румски, који је и сам сведочио о светитељки Петки која га Божјим промислом води кроз живот.
Ученици румске Основне школе „Змај Јова Јовановић“, полазници веронауке, под вођством вероучитељице Биљане Гудовић песмом су прославили Свету Петку. Најмлађа полазница веронауке је једно од деце измољене молитвом пред Светом Петком.
***
Дана 24. децембра 2015. године у 12 часова у атријуму Привредне фондације биће представљене књиге:
1) Увод у девтероканонске књиге Старога Завета, аутора протођакона Радомира Ракића, и
2) Интертестаментални период. Библијске студије, у преводу Предрага Ракића, службеника Патријаршијске библиотеке.
О овим делима ће говорити:
• Градимир Станић, управник Издавачке фондације и штампарије СПЦ
• Отац Александар Нинковић, докторанд библијске теологије
• Горан Раденковић, проф. Богословије Светога Саве
• Протођакон Радомир Ракић.
Зорица Зец

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *