Прослава Светог Нектарија Егинског у Сремским Карловцима

РАДУЈ СЕ КРИНЕ ЕГИНСКИ, ШТО НАМ НЕКТАР БЛАГОДАТИ ИСТАЧЕШ!

Празник Светог Нектарија чудотворца егинског молитвено је прослављен у храму Ваведења Пресвете Богородице у Српском Сиону – Сремским Карловцима, где се чува и делић светитељевих моштију. Узносећи своје молитве новојављеном чудотворцу егинском, духовно славље је почело у навечерје празника, 21. новембра, када је служено празнично бденије, које је служио старешина овога храма јереј Душко Масларић, уз саслужење протођакона Љубомира Лукића.

На сам дан празника, 22. новембра, служена је Света Литургија, на којој je својим умилним гласовима поред карловачких богослова појао и хор Епархије сремске „Свети Николај“ предвођен диригентом господином Јованом Пејићем. Молитвено учешће поводом празника узело је мноштво народа из разних крајева Срема и Бачке, како би узели учешћа у овој духовној радости , да се поклоне светитељевим моштима, да узму благослов од Светог Нектарија и да се помоле за здравље.

Говорећи о животу и раду овог великог светитеља, чудотворца и исцелитеља, о овој новојављеној звезди на небеском своду, окупљене вернике отац Душко је поздравио надахнутом пастирском беседом, у којој је између осталог рекао: “Попут компаса који нам показује стране света, светитељи Божији – те сјајне звезде Цркве Христове, увек нас управљају да целим својим бићем тежимо ка уподобљењу Господу. Наша Света Црква није била богата светитељима само у првим вековима, они су се пројављивали и у каснија времена у Цркви Божијој. Светитељи Божији увек су са нама и живе са нама и својим истински животом прошли су истим оним путем којим је прошао и сам Господ Исус Христос, путем који је Он осветио својом добровољном жртвом.

Једна од таквих личности, која је у себи сабрала све своје духовне снаге посветивши се делу унутрашњег усавршавања и сједињења са Богом била је и личност светог Нектарија чудотворца егинског, кога је Господ прославио у наше време. Народ га је за живота прославио, а касније и Господ кроз нетрулежне мошти и бројна чудеса. Он је постао неугасиви светионик на Егини, изливајући своју благодат и благослов на васцели свет. Од младости своје ка равноангелском животу је стремио, одликовао се својом усмереношћу према духовном животу, скромношћу и уздржањем подстицао је верни народ који је око њега био сабиран на побожност и врлински живот, не само речју већ и својим личним примером, светлећи као светиљка светлошћу јеванђелске истине и врлине. Његова личност, топли савети и поучне речи остављали су дубоке трагове у срцима људи, и управо посведочен таквим врлинским животом и чудесима, показао се као исцелитељ од неизлечивих болести, са којима се наш народ нажалост у многоме у последње време бори и суочава. Чудесна исцелења која се свакодневно дешавају молитвама и благодатним дејством Светог Нектарија управо сведоче и показују да је жив Бог наш и да је вечно диван у светима Својим, и да су њихова срца замирисала миомирисом вечности, утехе и исцељења.

И ми, драга браћо и сестре, треба да смо узвишени и почаствовани, треба да се радујемо јер смо се удостојили великога дара, дара да смо добили део моштију Светог Нектарија, и на томе дару треба да благодаримо Богу и Светом Нектарију што је благоизволео да дође међу нас, и што нас је удостојио да у свако доба можемо да дођемо и да се напојимо водом са тога непресушног извора, јер где год га верни призивали и призивају у молитвама са вером, он је и ту са нама и сабира нас око својих светих моштију. Због тога ми грешни треба да се радујемо и да Богу кличемо што нам је подарио таквог земаљског анђела и небеског човека”.

После Свете Литургије преломљен је славски колач, а домаћини данашњег празничног славља, поред оца Душка и породице Михић из Новог Сада, биле су и вредне домаћице из горњокарловачке парохије, које су и данас показале велику љубав према својој Светој Цркви. За верни народ који се сабрао тога дана, трудом оца Душка и његових парохијана приређено је послужење у порти горњокарловачке Цркве.

На сам дан у 17 часова у Световаведењском храму у Сремским Карловцима служена је Света Тајна Јелеосвећења. Стотине и стотине људи који су дошли у Сремске Карловце са свих страна помазано је освештаним уљем. Сви смо се помолили Богу и своје молитве узнели Светом Нектарију за своје здравље, за здравље оних који нису могли да дођу.
Свештеник Душко Масларић
CIMG0554-150x150

CIMG0564-150x150

DSCF0996-150x150

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *