Карловачка богословија прославила славу

Торжественим литургијским сабрањем прослављена слава Карловачке богословије „Свети Арсеније Сремац“
220px-Aresenije_Sremac

images

У Сремским Карловцима, данас Господ подари дан у којем се векови саставише и у њему сви ученици и професори, пријатељи, ректори, управитељи, сарадници… епископи и патријарси наше Цркве, сви из рода српског од првог дана када је основана Карловачка богословија, па ево и данас када смо у Саборном храму прославили српског архиепископа и заштитника овог часног училишта Арсенија Сремца.
Торжественом Литургијом началствовао је Епископ банатски Господин Никанор којем су саслуживали преосвећена господа архијереји наше Цркве – Епископ грачанички новограчанички средњезападноамерички Лонгин и сремски Василије, домаћин данашњег сабрања.

Епископ сремски Господин Василије пожелео је срећан и Богом благословен данашњи празник патрона Епархије сремске и покровитеља Карловачке богословије, Светога Арсенија другог архиепископа српскога и учитеља нашега као што је био просветитељ српског рода Свети Сава.

У својој проповеди Владика Лонгин је између остлог казао:
„И ми верујемо да је са нама данас присутан Свети Арсеније ког прослављамо, наследника Светог Саве, други архиепископ српски чији део моштију овде почива. Његово житије вели да је он био небески човек, а земаљски анђео. Знамо да је пореклом из ових крајева и да је заштитник ове школе. Ми се њему молимо и призивамо његов благослов не само за децу нашу овде у овом духовном расаднику, него за цео род наш; молимо се да нам помогне да погледа на нашу страну како нам наше српско сутра буде макар мало боље и веселије, него наше тмурно данас…“

Сремски Карловци, 10. новембар 2015.
Беседа владике Лонгина за трпезом љубави

Епископ новограчанички средњезападноамерички Лонгин је заблагодарио Господу на дану када прослављамо Светог Арсенија Сремца, зааблагодарио је и владици Василију на гостопримству сећајући се тешких ратних времена и изгнанства нашег народа из Хрватске, када је владика Василије пружио уточиште народу и његовим пастирима, дао хлеб многим свештеницима који на славу Божју и данас служе у нашим храмовима.
Божји промисао уреди да смо сви испреплетени у живој Цркви чули смо у беседи владике Лонгина који је подсетио да је Америка дала два велика светитеља која су канонизована ове године Свети Севастијан и Мардарије, изузетне су заслуге за установљење православља и живот православни у Америци. Ако се овоме дода да је Свети исповедник Варнава (Настић) рођен у Америци и да је и Свети владика Николај Охридски и Жички провео деценије у Америци, живео и радио, преставио се Господу у Америци, можемо рећи да је Српска Црква дала четири велика светитеља Америци. „Наша Црква је не само жива и активна него је то Црква која даје плодове светости да у сваком времену рађају се свеци. То говори да наше мајке да су дивне хришћанке да оне рађају свете људе. Ми, православни Срби, иако често пута сами себе критикујемо и мислимо лоше о себи, не треба да се гордимо, али да знамо да заузимамо у броју хришћанских православних народа изузетно место. Ово треба да нам буде подстрек и да свака мајка учи сина да буде одан Богу да се држи јеванђеља, да се угледа на светитеље, и да ми сви ако Бог да будемо свети и благословени, освећени, спасени и призвани…“

Зорица Зец

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *