На Сајму књига представљени издавачки подухвати Српске Православне Цркве и Службеног гласника

На Сајму књига представљени „Манастири Српске Православне Цркве – водич“
„Његова светост патријарх српски господин Иринеј – година четврта“, издавачки подухвати Српске Православне Цркве и Службеног гласника.
unnamed0

unnamed4_2

unnamed06

unnamed11

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј у пратњи протојереја-ставрофора Стојадина Павловића, директора Патријаршијске управне канцеларије, сарадника и званичника стигао у препуну салу „Борислав Пекић“ на Београдском сајму књига. У свету књига, када Београд шездесети пут по реду окупља читав свет под куполе велелепног здања Сајма, Свјатјејши је казао да је „књига човеков најбољи пријатељ, ма колико човек има пријатеља“. Овим речима Патријарх српски Иринеј се обратио присутнима, наглашавајући да ко другује са књигом другује са животом, другује са смислом живота јер се књигама открива смисао нашег живота.

-У нашем животу и живљењу ништа није случајно. Све има дубоки значај и дубоки смисао и држба са књигом је сатражење и примање и налажење тог смисла живота. Наш народ каже: манастири и криво гудало, то је српски народ сачувало. Гудало није само мелодија – то гудало је народна песма која је опевала нашу историју и личности из наше историје, казао је Патријарх и додао да смо захваљујући песми знали ко смо и шта смо, што нам је уливало наду да ћемо опет бити оно што смо били.

-Народне песме су била литература моје младости, а надам се да ће то бити литература данашње и сутрашње младости, јер народне песме наше нису ништа друго до практично српско јеванђеље, говорио је Свјатјејши и додао да је књига „Манастири Српске Православне Цркве – водич“ драгоцена јер су и њој описани манастири којима је украшена наша отаџбина, манастири са којима је наш народ живео и где је налазио оно што тренутно није имао, а то је утеха у животу и нада за животом.
-Манастири су били прве школе нашег народа – прва књига која је објављена објављена је из манастира, прва слика икона која је виђена објављена је у нашим манастирима у виду фресака. Нису се само тада људи дивили њиховој лепоти, него се и ми данас дивимо – диви се и читав свет. По томе нас свет данас познаје и цени. Када један европејац данас дође у Сопоћане – он види да су сопоћанске фреске дела највећих мајстора. Када дођу у Дечане и погледају грађевину дечанску, коју су градили приморски мајстори, вероватно са оним знањем које су наследили од велике Византије, онда може да види шта су Срби у том времену били, казао је патријарх Иринеј и подсетио свет на писменост нашег народа још у време када је Немања примио Барбаросу…

Како би истакао важност књига које су представљене на трибини Свјатјеши се осврнуо на речи Патријарха српског Павла, којe је др Наталија Нарочницкаја цитирала на самом отварању овогодишњег Сајма књига, а којe гласe: „Нама Бог није дао ни мач, ни пушку, да присиљавамо људе да нам приђу, да постану хришћани. Дао нам је реч…“

Све оно вредно и велико наш народ је преко манастира и цркава, преко вере православне сачувао и тако остао и данас препознатљив у читавом свету; са хришћанством је изашао на светску историјску позорницу, а својим најбољим и најмоћнијим оружјем – речју, српски народ открива свет познати, свет видљиви али и невидљиви, који гледамо духовним очима.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј је, уз похвалу издавачу, упутио предлог да се уради ново допуњено и потпуније издање у којем би и новопросијавши манастири нашли место. Посебно је вредно што је књига штампана и на руском језику.

Отправник послова Амбасаде Русије у Београду г. Денис Владимирович је казао ја је Београдски сајам књига увек изузетан догађај и осврнуо се на снажне православне везе Србије и Русије. Обе књиге су веома важне за вернике и показују свим читаоцима богатства српских манастира којима се поноси Србија, српски народ и Српска Православна Црква.
-Сматрала сам дошавши на чело Службеног гласника да је наша национална и културолошка мисија да помогнемо Српску Православну Цркву у свим њеним напорима да очува културно наслеђе Србије и Срба и да га представи свету, рекла је в.д. директор „Службеног гласника“ др Јелена Триван. Према њеним речима, у том смислу „Службени гласник“ је помогао и помаже колико зна и уме.

Књиге су и пут националног смисла, националних корена и знања о себи самима и овакве књиге – као што су „Манастири Српске Православне Цркве – водич“ и „Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј – година четврта“ – служе управо томе да се подсетимо на оно што јесмо – да знамо куда идемо знајући одакле смо потекли. Бојимо се да често нисмо тога свесни из ког народа долазимо, колико куллтурно наслеђе за собом носимо и зато су овакве књиге драгоцене“, рекла је в.д. директор „Службеног гласника“ Јелена Триван.

Поред овог водича, гђа Триван је истакла да је израђена и мапа на којој се налазе све српске светиње и споменици које је „Службени гласник“ проследило на адресу организације Унеско, како би је узели у обзир пре важне и веома неизвесне одлуке која нас очекује.

Протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије, захвалио је издавачима, директорки Сајма гђи Данки Селић и свим сарадницима из Патријаршијског управног одбора и Поклоничке агенције Доброчинство који су допринели да ово сочињеније угледа светлост дана. Велику захвалност упутио је и Нафтној индустрији Србије и Електропривреди Србије. Посебно је протојереј-ставрофор Стојадин Павловић захвалио презвитеру Јовану Милановићу, професору Карловачке богословије и старешини Саборног храма у Сремским Карловцима, који је радио на припремању све до објављивања овог великог подухвата Српске Православне Цркве.

Сајамско представљање књига су својим појањем увеличали и у лепоту оденули ђакони Владимир Руменић, Александар Секулић и Игор Давидовић.
Поред многобројне публике, представљању књига „Манастири Српске Православне Цркве – водич“ и „Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј – година четврта“ присуствовали су Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, др Милета Радојевић – директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, представници власти Републике Србије и Републкике Српске…

Његова Светост Патријарх српски Иринеј је током боравка на Сајму књига посетио све излагаче наше Цркве као и штандове Службеног гласника, Руске Федрације, Републике Српске, Канцеларије за Косово и Метохију и Војске Србије поздрављајући се са другим издавачима и благосиљајући верни народ који му је у радости прилазио да га поздрави и прими благослов.

Зорица Зец

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *