Дани Свете Петке у Сремској Митровици

Тродневним молитвеним саборовањем покрај дела моштију Преподобне мати Параскеве – Свете Петке у Храму Светог Великомученика Димитрија у Сремској Митровици од петка 25. до недеље 27. октобра 2019. године, прослављен је празник ове славне светитељке, заштитнице жена, болесних и сиромашних.

Обележавање једног од омиљених празника православних Срба почело је у петак, вечерњим Богослужењем када је након читања Акатиста Светој Петки уприличен чин Светог Јелеосвећења за исцељење душа и тела присутног верног народа и свих поменутих у њиховим молитвама. У суботу 26. октобра, на празничном Бденију део моштију Свете Петке  у литијској поворци изнет је ради опхода око храма а многобројни присутни били су у прилици да целивају велику светињу која се последњих неколико деценија налази у сремскомитровачком саборном  храму и у посебно украшеном  кивоту износи на Литургијама, Акатистима и другим молитвеним сабрањима.

На дан самог празника 27. октобра служена је Света литургија  након које су освећени и пререзани славски колачи. У част Свете мати Параскеве свештенослужитељи саборног храма проузнели су пригодне празничне беседе позивајући верне да им ова велика светитељка буде узор истинског врлинског и  духовног живота.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

Извор: радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *