Обележена слава архијерејског намесништва шидског – Свети Стефан и Јелена (Штиљановић)

Празник Светог Стефана Штиљановића и његове супруге Јелене – Јелисавете Штиљановић, 17. октобра 2019. године, који се празнује као слава Архијерејског намесништва шидског, прослављен је Архијерејском Литургијом у Илинцима.

Светом aрхијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, коме су саслуживали: протојереј Ђорђе Марић, протојереј Дарко Дангузов, протонамесник Зоран Угрешић, јереј Бранислав Лукић, протођакон Слободан Вујасиновић и ђакон Лазар Павић.

Храм је био испуњен свештенством  Архијерејског намесништва шидског, верним народом парохије илиначке, и ученицима Основне школе „Свети Сава“ у Илинцима.

У архипастирској беседи Преосвећени Епископ сремски говорио је о Светом Стефану Штиљновићу, као примеру и обрасцу хришћанског владања свима нама у данашњици, који треба са љубављу да следујемо и на ког треба да се угледамо на нашем путу ка Царству Небеском. Говорећи о животу Светог Стефана, Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије, истакао је искушења која је Свети Стефан имао током свог благочестивог живота, поред којих је очувао православну веру и заблистао као светитељ који се уклањао од свакога зла, чинећи своме народу свакога добра. Оградивши се страхом Божјим и богољубивим човекољубљем, Свети Стефан је заслужио место у Царству Небеском, као достојан поборник Православља  и честитог хришћанског живота.

У својој проповеди, Епископ Василије рекао је да је прва парохија коју је посетио после назначења за Епископа сремског, управо била парохија у Илинцима, истакавши да му је посебна част што је ове године поново у Илинцима на литургијском сабрању поводом славе шидског намесништва.

Након Архијерејске Литургије, пререзан је Славски колач и одслужен је парастос свим упокојеним свештенослужитељима овог намесништва..

Архијерејски намесник шидски протојереј–ставрофор Радомир С. Мишић, захвалио се свим присутним верницима на учешћу у литургијском сабрању, захваливши Његовом Преосвештенству на указаној части посетом нашем намесништву.

Трпезу љубави за све присутне приредио је домаћин,  јереј Гостимир Душанић, уз помоћ парохијана, показавши да парохија у Илинцима истински функционише као жива Црква Христова.

ђакон Лазар Павић

Извор: Сајт „Епархија сремска“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *