Уочи отварања капиталне Изложбе у Музеју СПЦ

Музеј СПЦ, у којем ће у среду, 9. октобра 2019, у 18 ч, бити отворена капитална Изложба “Осам векова уметности под окриљем СПЦ”, отворио је своја врата Радију Слово љубве АЕМ, срдачно позивајући наше слушаоце да дођу и виде свештену уметност која почива на вери, нади и љубави српског народа кроз низове векова, како нам у наставку говори кустос Миљана Матић. Додаје да је ово колосална изложба, дуго припремана, на којој ће посетиоци видети, у више тематских целина, значајне експонате из 13. па све до 19. века, који приказују трајање Српске Православне Цркве кроз 800 година – ту су иконе из времена цара Душана до барока, радови најбољих српских сликара од којих издваја име зографа Лонгина, крстови из више манастира, а посебно из Пећке Патријаршије, вез и древни текстил, плаштанице, митре, вредни рукописи… Поставка ће трајати до 2. децембра.

Музеј Српске Православне Цркве је основан 1954. године. Године 2013. је уз помоћ Министарства културе Србије реконструисан у савремен музејски простор. Улаз у Музеј СПЦ је из улице Кнеза Симе Марковића бр. 3 (прекопута Саборне цркве). Радно време Музеја СПЦ: радним даном од 9 до 16 часова, не ради суботом, недељом и празницима (црвено слово).

Фотогалерија из Музеја СПЦ коју смо, благодарећи домаћинима, најпре управнику ђакону Владимиру Радовановићу, забележили:

http://www.slovoljubve.com/cir/Piclist.asp?showmaster=1&IDAl=126

Извор: Радио “Слово љубве”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *