Прослава Видовдана у Шиду

У суботу 27. јуна 2015. године, у светим храмовима у Шиду, торжественим бденијем, отпочета је прослава овог још свечанијег дана – Видовдана. Празнично бденије је служено са почетком у 18:00 часова. У Саборном храму Св. Оца Николаја, покрај моштију Св. Великомученика Кнеза Лазара, бденије је служио јереј Зоран Угрешић – парох при храму Св. Оца Николаја. За певницом су појали: јереј Александар Чавка – парох при храму Св. Оца Николаја, и вероучитељи: Никола Лукић, Ненад Србљанин и Гостимир Душанић. У храму Св. Великомученика Кнеза Лазара – Лазарици, бденије је служио јереј Ђорђе Марић – парох при храму Св. Великомученика Кнеза Лазара, уз саслуживање протојереја Зорана Јагодића – пароха при храму Успенија Пресвете Богородице у Шиду. За певницом је појао вероучитељ Милош Лукић. После завршеног бденија уследила је Света Тајна Јелеосвећења и помазање верног народа. Након богослужбеног славља, за присутан народ прирпремљено је послужење.

На дан Св. Великомученика Кнеза Лазара евхаристијско славље је почело у 9:00 часова. У Саборном храму је служио јереј Зоран Угрешић уз присуство многобројног народа, који је приступио моштима молећи помоћ од Светог Лазара. Евхаристијским слављем у Лазарици началствовао је протојереј-ставрофор Радомир Мишић, архијерејски намесник шидски и парох при храму Св. Оца Николаја, уз саслуживање протојереја Душана Чавке – пароха при храму Успенија Пресвете Богородице у Кукујевцима и јереја Александра Чавке. Литургију је увеличао и хор “Јавор гусле“ из Шида, који је појаво за певницом. Након завршене Литургије, присутан народ је уз пратњу свог свештенства, са славским колачима у рукама, извршио литијски опход око храма. После извршеног парастоса за пострадале војнике од Косовског боја до дана данашњег и дирљиве беседе оца Александра Чавке, подељена је просфора и народ је приступио послужењу у порти храма. За свештенство и верни народ организован је ручак у ресторану Гурман у Шиду.

У вечерњим сатима верни народ се поново окупио у храму Св. Оца Николаја, како би присуствовао акатисту и поклоњењу светим моштима. Акатист су служили: протојереј – ставрофор Радомир Мишић, јереј Ђорђе Марић, јереј Александар Чавка и јереј Борис Фајфрић – парох илиначко-батровачки. За певницом је појао вероучитељ Милош Лукић. Свршивши акатист, свештенство је свечано дочекало чланове СКУД-а “Свети Сава“ из Шида, и све учеснике дефилеа поводом Видовданских сусрета. Учесници дефилеа су у молитвеном амбијенту, с поштовањем приступили и целивали мошти Светог Лазара. Присутан народ је имао част да након акатиста ужива у предивној изведби СКУД-а из Шида, и тиме увелича и достојно крунише овај дан.

Благодарећи Господу и Св. Великомученику Лазару, на мирном и топлом дану, на предивном и свечаном весељу, уздамо се у Његову милост, да и догодине будемо достојни оваквог славља, да нам и догодине Видовдан осване у истом расположењу.

вероучитељ Милош Лукић

извор: www.hramsvetognikolajasid.rs

IMG_0569-150x150 IMG_0574-150x150 IMG_0575-150x150 IMG_0580-150x150

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *