Слава града Београда

Литургијом у Вазнесењској цркви и литијом централним градским улицама, у четвртак, 21. маја, биће обележа слава града Београда – Вазнесење Господње, познатија у народу као Спасовдан. Домаћин овогодишње славе биће г. Синиша Мали, градоначелник Београда.

Андрија Младеновић, заменик градоначелника, подсетио је на конференцији за новинаре у Старом двору да је славу града установио деспот Стефан Лазаревић 1403. године, када је Београд и проглашен за престоницу српске средњовековне државе.

– Спасовдан је једна од најмасовнијих прослава нашег главног града и представља један од најзначајнијих датума у његовој историји. Након традиционалне литије улицама Београда и пријема у здању Старог двора, имаћемо још један важан догађај, којим ћемо додатно обележити градску славу. Наиме, тада ћемо славном писцу Петеру Хандкеу доделити звање почасног грађанина града Београда. Ради се о личности која је много задужила наш народ, државу и главни град и којој ћемо се одужити на овај начин. Као што је познато, господину Никити Михалкову, руском редитељу, глумцу и уметнику такође је додељено ово признање, и они су први добитници овог признања ван државничког статуса – рекао је Андреја Младеновић.

Јереј Арсеније Арсенијевић, старешина Вазнесењске цркве, подсетио је на симболику Спасовдана и придружио се позиву Београђанима да у што већем броју увеличају предстојећу литију.

– Спасовданска литија представља најстарију традицију Београда и ми смо на ту чињеницу поносни. Тада се молимо Богу за Београђане и благовестимо граду најузвишенију радосну вест да смо наш град и ми у њему вечни – рекао је јереј Арсенијевић, најављујући да ће се ове године у литији носити и икона са троном деспота Стефана Лазаревића.

Протојереј Милојко Милијанчевић, свештеник Вазнесењске цркве, подсетио је да после обнове градске славе, литија по 22. пут пролази улицама Београда.

– По завршетку свете литургије литија ће бити позиционирана у Улици адмирала Гепрата у 11.30 часова, када се очекује и полазак устаљеном трасом. Као и до сада, литија ће имати три стајања, код Теразијске чесме, у Кнеза Симе Марковића и унутар порте Вазнесењске цркве, где ће се одржати помен страдалима у бомбардовању 1941. године. Тада је оштећена и сама црква, а по нашим подацима међу жртвама су најброније биле мајке са децом из околних зграда – рекао је Милијанчевић.

Он је истакао да ће литију предводити његова светост патријарх српски Иринеј, кога ће пратити велики број свештеника, челници Града Београда, питомаца Војне академије, припадника полиције и фолклорних група.

На челу Спасовданске литије ће се, поред традиционалних барјака и Јерусалимског крста, налазити барјаци града и звона којима ће се означавати слава.

Начелник Одељења за динамички саобраћај Секретаријата за саобраћај Града Београда Александар Михаиловић рекао је да ће се тог дана од 11 до 14 часова периодично затварати одређене деонице централних градских улица. Литија ће се, према његовим речима, формирати у Улици адмирала Гепрата, потом ће се кретати Улицом кнеза Милоша, Краља Милана до Теразија. Учесници ће затим проћи пешачком зоном Кнез Михаилове, Париском, Улицом кнеза Симе Марковића, Поп Лукином, Бранковом до Улице краљице Наталије, после чега се литија враћа у Вазнесењску цркву, навео је Михаиловић. Он је додао да ће од 10 до 15 часова бити уклоњени сви привремени објекти, летње баште и продајни објекти у Кнез Михаиловој који су на траси литије и апеловао на суграђане да од 10 до 14 часова не паркирају возила у Улици адмирала Гепрата, на потезу од Добрињске до Кнеза Милоша, на правцу Добрињска – Адмирала Гепрата – Краљице Наталије, као и на такси стајалишту у Коларчевој.

Спасовдан је један од десет празника посвећених Исусу Христу. Спада у покретне празнике, празнује се увек у четвртак, четрдесет дана после Ускрса, а десет дана пре Духова.

Извор: Студио Б

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *