Освећење храма у Илинцима

Дана Господњег 19. априла текуће године, на Томину недељу, у цркви Светог пророка Илије у Илинцима је извршено мало освећење храма од стране владике сремског Василија. Самим чином освећења је званично обележен завршетак обнове илиначког храма, а који траје од 2008. године.

Црква Светог пророка Илије је дуго година била у лошем стању. После дугог времена под утицајем влаге и дотрајалости материјала, храм је почео да пропада, претећи да се потпуно сруши. Зато је 2008. године одлучено да се крене са обновом, како народ Илинаца не би остао без богомоље. Захваљујући повртаку одузете земље, илиначка црква није морала да моли за милостињу, него се од земље сама финансирала. Од новца добијеног од аренде, на цркви су урађени следећи радови: избијање влаге, малтерисање цркве, обнова торња, иконописање, рестаурација иконостаса, реконструкција крова, постављање нових плочица и набавка нових столова, певница, тронова и Христовог гроба. Оно по чему се ова црква истиче, јесте то што је једина у којој су осликани фрушкогорски мученици (Клаудије, Симплиције, Никострат, Касторије и Симпроније), а друга у Србији у којој је осликан нови светитељ старац Порфирије Кавсокаливит.

По завршетку радова, са владиком срмеским Василијем је договорено да се мало освећење обновљене цркве изврши 19. априла 2015. године. Тог дана на архијерејској литургији је присуствовао велики број људи, а са епископом Василијем су саслуживали: протојереј – ставрофор Радомир Мишић, арх. намесник шидски, јереј Милан Пршић, парох адашевачки, јереј мр Јован Милановић, професор карловачке богословије и парох горње карловачке цркве у Ср. Карловцима, као и јереј Младен Шобот, из шабачке епархије. Одмах на почетку литургије је епископ Василије извршио обред малог освећења цркве. На литургији су певали богослови карловачке богословије, као и деца из Илинаца која похађају веронауку, а коју је припремио вероучитељ Ненад Србљанин. Из локалне власти је на литургији присуствовао Бранислав Мауковић, председник скупштине општине Шид. Грамату епархије сремске за добротоворство је добио Владимир Шиђанин из Илинаца, који је уједно и одборник ЦО Илинци.

На крају литургије је извршен опход око цркве, где је владика Василије покропио светом водом спољашњост храма. По опходу је у порти одржан пригодан културни програм, на којем је промовисано реиздање књиге “Декламације за буђење и неговање морални и побожни мисли“ од некадашњег илиначког свештеника Николе Ковачевића, а коју је издао давне 1891. године. На крају програм су подељене захвалнице свима онима који су својом добром вољом помогли у обнови храма, након чега је приређен свечани ручак у сали месне заједнице Илинци за све присутне.

презвитер Борис Фајфрић,

парох илиначко – батровачки

 

DSC_2040-150x150 DSC_2065-150x150 DSC_2087-150x150 DSC_2102-150x150 DSC_2173-150x150 DSC_2208-150x150

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *