Света архијерејска Литургија и рукоположење у Иригу

У седму недељу по Васкрсењу Христовом – недељу  у којој се сећамо Светих отаца I Васељенског сабора, дана 9. јуна 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Преноса моштију светог оца Николаја у Иригу, уз саслужење више свештенослужитеља.

За певницом је певао Јован Стојановић професор Богословије у Сремским Карловцима, заједно с теолозима и студентима наше Свете Цркве.

Током Свете Литургије извршена је Света тајна рукоположења. У чин јереја рукоположен је Милош Маријанац, који је до тада био на дужности ђакона у Руми. Након овог светог чина, отац Милош ће своју пастирску службу наставити на парохији у месту Буђановци.

У беседи на крају Литургије епископ Василије је нагласио значај молитве, позивајући се на део Првосвештеничке молитве прочитан у данашњем јеванђељу, који треба да нам послужи као узор.

Епископ је још подсетио на чуда Божија, која се дешавају и у нашем времену. Том приликом је истакао да је у манастиру Крки проплакала икона Светог Архангела Гаврила,  што треба да нам послужи као показатељ да останемо чврсти у вери.

На самом крају, новорукоположени свештеник Милош Маријанац поделио је верном народу нафору и прве благослове.

У прилогу можете погледати фотографије и послушати звучни запис беседе Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија.

Текст, фотографије и звучни запис послао ученик Карловачке богословије Милан Романовић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *