Слава цркве Ћирила и Методија у Бусијама

Празновање светих Божјих угодника, Ћирила и Методија, започело је 12. маја 2019. када је у храм у Бусијама стигао кивот са честицом моштију Свете Петке. Литургија се служи сваког дана, а Акатист Светој Петки се служи сваког поподнева. Била је то припрема духовна за прослављање храмовне славе 24. маја 2019. године.

Црква ових Божјих угодника испунила се као кошница, а њој су речи молитве врвеле, једногласно и у хармонији. Одговарао је верни народ познајући све делове Литургије и певао са свештенством песме у славу  Христовог Васкрсења и равноапостолних Ћирила и Методија.

Торжественим сабрањем началствовао је по благослову Епископа сремског, сабрат Епископ канадски г. Митрофан, уз саслужење ахримандрита Стефана великореметског, протојереја-ставрофора: Милорада Нишкића, Слободана Радојчића, архијерејског намесника земунског, Мирка Јокића (Епархија зворничко-тузланска) и Споменка Грујића, као и ђакона: Николе Јанчића, Светогора Сандића, Милоша Лукића и Ђорђа Јанковића

Свештенство Епархије сремске са вероучитељима и богословима допринело је велелепију богослужења.

После свете Литургије празничну проповед произнео је Епископ канадски г. Митрофан казујући житије учитеља словенске писмености, поучавајући верни народ да проповеда Јеванђеље и речју и делом:

„Ми имамо чврсту веру коју су свети апостоли потврдили, свети оци наследили и пренели нама да је чврсто држимо, јер је скупља од свакога бисера и драгог камења, скупља је од сваког овосветског блага које можемо да имамо.

Свети равноапостоли Ћирило и Методије просветили су словенске народе, ширили Јеванђеље, на север и на југ, на исток и на запад. Стекли су велику славу коју ми данас не видимо, већ ћемо је видети приликом  Другог доласка Господа нашег Исуса Христа, када буду са свима које су поучили Јеванђељу Христовом, не само речју већ и својим животом и када ће казати Господу, ово су наши синови и наше кћери.

Зато и ми драга браћо и сестре, у извесном смислу смо исто апостоли. То су и епископи, свештеници, али и родитељи по својој дужности, Родитељи су дужни да проповедају деци својој вечну Реч Божју или Свето Јеванђеље.  Бићемо одговорни пред Богом ако не будемо проповедали Јеванђеље Божје, јер како на једном месту каже  апостол Павле, тешко мени, ако Реч Божју не проповедам.  Зато, браћо и сестре, проповедајмо Јеванђеље како речју тако и делом.“

После свете Литургије кренула је литија троструким опходом око храма а затим је славски колач у славу и част  светитеља који су донели Јеванђеље Христово међу Словене, Ћирила и Методија, благословио и пререзао Владика Митрофан.  Кум овогодишње славе био је г. Лазо Пајчин.

Вероучитељи намесништва старопазовачког су такође принели славски колач колач словенским просветитељима Ћирилу и Методију.

За трпезом љубави у парохијској сали обратили су се домаћин славе и старешина храма Ћирила у Методија у Бусијама протојереј-ставрофор Миле Јокић који је заблагодарио Епископу канадском г. митрофану и свим свештенослужитељима на данашњој служби Богу и роду. Пред представницима локалних власти града Земуна, изнео је  потребе овог места: првенствено недостаје парцела за гробље, јер становништво Бусија изгнано и прогнано, расељено, нема своје гробно место, те се опет расељавају, казао је отац Миле.

Отац Миле је исто тако апеловао на родитеље да децу која још немају школу у Бусијама, шаљу у цркву како би живели литургијским животом.  У оквиру порте у насељу Бусије, у којем живи српско становништво прогнано из Хрватске деведесетих година 20. века, за само две-три године завршена је предшколска установа и основна школа, што је јединствен случај у нашој Цркви. У овом насељу је, иначе, забележен највећи наталитет у Србији. Деца похађају школу у насељима Угриновци и Батајница. Школа у Бусијама је иначе подигнута и оспособљена за рад, остало је да се стекну још неки технички услови као и да се успостави потпуна сарадња са образовним системом Србије.

На спомен на данашњи дан и кумство, отац Миле је куму славе г. Пејчину уручио прекрасно украшену икону Пресвете Богородице.

Славском сабрању су присуствовали свештеници из неколико епархија,представници локалних власти, заменик председника Општине Земуна г. Дамир Ковачевић, Протојереј-ставрофор Миле Јокић  и његов сабрат Мићо Ристић, као домаћини за пример угостили су данас све који су били на литургијском сабрању.

У 18:00 часова у цркви је одлсужен Акатист-молебан пред моштима Свете Петке, а у наставку (код споменика) парастос, свима који су дали живот за веру Православну, бранећи српски народ и своја огњишта.

извор сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *