Дан Светог Нектарија Егинског у Сремским Карловцима

Престони празник Светог Нектарија Егинског у Сремским Карловцима

Горњокарловачка црква посвећена Ваведењу Пресвете Богородице препуна је била у суботу 22. новембра лета Господњег 2014.  на дан  великог чудотворца и исцелитеља Нектарија Егинског чији се делић моштију налази у цркви где се сваке суботе чита Акатист овом светитељу.

Свету Литургију служио је Епископ сремски Господин Василије уз саслужење свештенства горњокарловачке цркве са протојерејем-ставрофором Душаном Н. Петровићем (ректором Карловачке богословије у пензији). Молитве Господу су у Светој Литургији саслужењем узнели и архијерејски намесници: старопазовачки протојереј-ставрофор Миле Јокић и румски,  јереј Сретен Лазаревић, протојерејеј Борис  Милинковић (Инђија),  и презвитер Предраг Докић (Војни аеродром У Батајници), ђакон Слободан Вујасиновић.

По чему се Сремски Карловци разликују од других места? По Карловачкој богословији и богословима који поју у славу Господњу. Млади богослови су од раног јутра заузели своја места у цркви и порти, прво да дочекају свог епископа са свештенством, а затим да узму учешће у торжественој Литургији и помогну верном народу у овим приликама да приђе светој Тајни причешћа, да поделе парохијски глас ове цркве који садржи поред духовних текстова важних за укрепљење и просвећење душе и неопходне информације о предстојећим сабрањима и догађањима.

Верни народ је дошао и из других градова да моли Светог Нектарија за излечење болесних, а међу вернима који су прилазили да се причесте, видели смо и озбиљно болесне младе људе. Срце се човеко растужи али га молитва оснажи, те се на дан светитеља Нектарија сви заједно молише за присутне и све оне који из неког разлога нису могли да дођу, за све оне којима је потребна помоћ.

И нека нам срце што Бога познаје и љуби, нека то наше срце богољубно не спава никад, већ нека стражари због огњене љубави према Господу и Светом Нектарију Егинском. Нека наша душа буде љубављу Божјом обузета и нека се слади речима Божјим, нека молитве наше из срца пред Господом и моштима Светог Нектарија Егинског буду услишене.

Епископ сремски Господин Василије је у својој беседи заблагодарио Господу и Светом Нектарију и подсетио на житије чудотворца који је у срцу носио жарку љубав према Богу и нама га дао просијавши га као светитеља и молитвеника пред престолом Божјим.

„ И ми добијамо дар Божији и благослов са неба који нам Свети Нектарије молитвама пружа“, казао је Епископ сремски Господин Василије и додао:  „Само онима који  са дубоком вером прилазе моштима  Светог Нектарија Егинског и његовој икони, са дубоком  вером и надом да Бог преко овог светитеља може учинити чуудо, Бог помаже. Ако ли ко дође са сумњом или предумишљајем,  неће услишити молитву никога од нас.“

За здравље и добро српског народа, деце, свих нас, помолили смо се у Горњокарловачкој цркви у Сремским Карловцима. Свети Нектарије Егински овенчан славом и са пламеним жаром љубави Божје у срцу, снагом Духа Светога и нама даде снаге и благослов Божији. Многи који су имали прилике да буду у манастиру Светог Нектарија видели су свакодневна чудесна исцелења и оздрављења. Због милости и благодаћу Духа Светога којима га је Господ обдарио, лечи најтеже и најстрашније болести, а о томе сведоче и нова исцељења људи који долазе да се и овде моле пред моштима и иконом Светог Нектарија Егинског.

Славски колач је пререзао Епсикоп сремски Господин Василије. Домаћин славе  Светог Нектарија Егинског и домаћин данашњег сабрања био је јереј Јован Милановић, старешина Горњокарловачке цркве.

Децембра 3. лета Господњег 2014. биће служено празнично бденије са почетком у 17 часова.  Началствоваће  Епископ сремски Господин Василије који ће освештати обновљени иконостас  са иконама које је живописао Димитрије Бачевић, док је оплата очишћена на ниво са краја 18. века.

Извор: Епархија сремска

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *