Војна парада данас у Београду

четвртак, 16. окт 2014, 16:05 -> 19:45
www.rts.rs

Vojna parada 1Војна парада – Корак победника Поводом 70 година од ослобођења Београда у Другом светском рату, одржана је војна парада “Корак победника”.
16.10 – Интонирањем корачнице “Марш на Дрину” и почасном паљбом артиљерије Војске Србије у Београду, почела војна парада “Корак победника”.
16.15 – Грађанима се обратио председник Републике Србије Томислав Николић.
16.25 – После српског председника, јавности се обратио председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин. Овде можете прочитати њихове говоре.
16.30 – Почео свечани дефиле Војске Србије и десант падобранаца.
16.45 – Гарда Војске Србије извела егзерцир за госте и посматраче параде.
17.00 – Поред свечане бине дефиловали су пешадијски, ваздухопловни и механизовани ешалони и Речна флотила Војске Србије.
17.20 – Наступила руска акробатска група “Стрижи”.Strizi nad Beogradom
17.35 – Уз звуке “Марша на Дрину” завршена војна парада “Корак победника”. Председници Томислав Николић и Владимир Путин напустили свечану бину.
Програм је почео свечаном артиљеријском паљбом, након чега се председник Републике Србије Томислав Николић обратио окупљенима.
Грађанима Србије обратио се и председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин. Церемонији је присуствовао и премијер Србије Александар Вучић, као и многи званичници две земље и представници дипломатског кора.
Програм је настављен десантом 30 падобранаца, у ширем рејону споменика “Вечна ватра”, између Булевара Николе Тесле и Дунава. Са државном и заставом Војске Србије прецизно су, иако по киши, слетели у близини споменика, праћени аплаузима бројних грађана.
Уследио је свечани дефиле Војске Србије, са начелником Генералштаба ВС, генералом Љубишом Диковићем на челу.
Дефиле јединица Војске Србије. Испред Палате Србије представиле су се пешадијске и тенковске јединице Војске Србије, док су на Дунаву, припадници Речне флотиле показали своје умеће.Parada-transporteri
На паради је учествовало око 4.500 припадника Министарства одбране и Војске Србије. Ангажовано је више од 300 различитих покретних средстава наоружања и војне опреме различите намене.
Уз моторна и борбена возила, тенкове, различито артиљеријско оружје и оружје за подршку Копненој војсци, приказана су и противоклопна средства, средства специјалне намене за електронска извиђања, авиони, хеликоптери.
Представљени су самоходни вишецевни лансер ракета “огањ”, топ хаубица “нора”, тенкови М-84, ракетни системи “нева” и “куб”, противавионски топови “бофорс”, али и нова средства наоружања, која ће тек бити уведена у наоружање Војске Србије, попут бесплотних летелица.
У саставу ваздухопловног ешалона налазиле су се летелица Војске Србије – хеликоптери типа “газела”, М-8 и М-17, ловачко-бомбардерска авијација – авиони “миг 21” и “миг 29”, као и авиони “орао” “галеб” и транспортни авион Ан-26.
Пилоти авиона и хеликоптера Војске Србије приредили су својеврсни дефиле у ваздуху, уз демонстрирање високог умећа. Упркос киши која је падала све време, и остале јединице, укључујући и припаднике Гарде Војске Србије, која је извела почасни егзерцир, приказале су висок ниво обучености.
Посетиоцима су приказане и заставе јединица које су учествовале у ослобођењу Београда у Другом светском рату, пуковске заставе из Првог светског рата и актуелне заставе јединица Војске Србије.
У саставу ешалона Речне флотиле, која је извела дефиле по Дунаву, били су бродови, десантно-јуришни чамци, миноловци, брод за посебне намене “Козара”, патролни чамци и речни брод посебне намене “36 Шабац”, у чијем приказаном умећу су уживали посматрачи са Калемегдана.
Парада се завршила летом руске акро-групе “Стрижи”, чији су пилоти у авионима “миг 29” приказали акробатско умеће у ваздуху над Београдом.
Пилоти четири авиона приказали су врхунске способности, креирајући разне формације у ваздуху што је одушевило грађане, исто као и самостални лет на петом авиону “Стрижи”.
Велики број грађана из читаве Србије окупио се дуж Булевара Николе Тесле и на Калемегдану, одакле је најбољи поглед на дефиле бродова Речне флотиле и летачки програм.
EgzercirВојна парада “Корак победника” је, после 29 година, одржана код Палате Србије и на Дунаву.
Параду су организовали Министарство одбране и Војска Србије на основу одлуке председника Републике. Командант је, по наређењу министра одбране, био начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић.
Posetioci-parade-atmosfera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *