Божићна сабрања у Сремским Карловцима

Празник Рођења Христовог прослављен је торжествено у Сремским Карловцима, како предивним богослужењима које наша Света Црква предвиђа да се врше у ове дане, тако и различитим културним манифестацијама.

На Бадњи дан врло рано мноштво младића, чланова Православне омладинске заједнице Сремских Карловаца, окупило се у Саборној цркви Св. оца Николаја на молитву и благослов да пођу у шуму и донесу у поменути храм бадњак који се традиционално на Бадње вече налаже на ватру на тргу Сремских Карловаца. Старешина храма, протојереј Јован Милановић, служио је, уз саслужење ђакона Станка Лакетића а у молитвеном присуству Преосвештеног Епископа сремског Г. Василија и свештенства, царске часове и Литургију Светог Василија Великог. Потом је у цркву унето бадње дрво, које је крај епископског трона дочекало вечерње богослужење.

Празнично вечерње на Бадње вече, тј. велико повечерје са литијским и стиховњим стихирама предводио је Његово Преосвештенство Епископ Василије уз саслужење сремскокарловачког свештенства. Након богослужења бадњак је изнет испред храма на карловачки трг где је у присуству мноштва верног народа наложен на ватру. У духу празника вернима се обратио председник Општине Сремски Карловци, господин Ненад Миленковић, а потом је завршну реч дао Преосвештени Владика, говорећи о најдражем Госту који нам се у овај дан рађа и који у наше душе доноси мир и радост. Етно група Саборне цркве и дечији хор „Слаткопојци“ извели су мноштво пригодних нумера, док су чланови Кола српских сестара и Православне омладинске заједнице Сремских Карловаца делили сабраном народу мале бадњаке на благослов, а кувано вино, чај и ракију на укрепљење.

У поноћ је служено празнично јутрење, које је путем малих екрана уживо преносила Радио-телевизија Војводине. Началствовао је Господин Епископ, уз саслужење протојереја-ставрофора Марка Шпановића и Јована Петковића, протојереја Миленка Поповића и Јована Милановића, као и протођакона Слободана Вујасиновића и ђакона Станка Лакетића. Јутрење је појао октет мешовитог хора Саборне цркве „Свети Арсеније“ предвођен диригентицом Милом Радонић. Након прочитаног Јеванђеља вернима је прочитана и посланица Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и осталих архијереја СПЦ.

На сам дан овог великог празника Преосвештени Епископ Василије служио је Свету архијерејску Литургију у саборној цркви у Сремским Карловцима уз саслужење крстоносних протојереја Марка Шпановића, Душана Петровића и Јована Петрковића, протојереја Јована Милановића, као и протођакона Слободана Вујасиновића и ђакона Станка Лакетића. И ово богослужење преносила је директно Радио-телевизија Војводине. Свечаности Литургије допринели су хорови Саборне цркве: мешовити хор „Свети Арсеније“ и дечији хор „Слаткопојци“ као и хор Епархије сремске „Свети Николај“. Након Свете Литургије сабраном народу обратио је архипастирском беседом Господин Епископ. Потом је на тргу испред цркве ломљена божићна чесница, а дечица која су пронашла сребрне новчиће награђена су пакетићима.

Поред редовних богослужења која се врше у ове дане и оплемењују душу хришћанина, Саборна црква Сремских Карловаца имала је и посебан благослов да уочи празника Светог архиђакона Стефана у овај велелепни храм буде донета честица моштију поменутог првомученика, коју је на благослов верном народу Сремских Карловаца даровао митрополит Георгије из Атинске архиепископије. Овим поводом празнично вечерње са акатистом Светом Стефану пред његовим светим моштима служио је протојереј-ставрофор Бранислав Поповић, уз саслужење протојереја Јована Милановића, јереја Предрага Докића, протођакона Слободана Вујасиновића и ђакона Станка Лакетића, а у молитвеном присуству Преосвештеног Епископа Василија. Потом је сабрани народ имао благослов да се поклони моштима овог великог Божјег угодника и страдалника за веру Христову.

Овде можете погледати снимке РТВ-а:

Снимак јутрења:

http://media.rtv.rs/sr_ci/specijali/25134

Снимак Литургије:

http://media.rtv.rs/sr_ci/specijali/25137

На тексту и фотографијама захваљујемо се ђакону Станку Лакетићу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *