Одржано четврто предавање циклуса „Српска заветна мисао“ у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији

Бранислав Матић: ИДЕЈА ТРЕЋЕГ ПУТА У СРПСКОЈ ЗАВЕТНОЈ МИСЛИ

У  Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији, синоћ је одржано четврто предавање из циклуса „Српска заветна мисао“. На тему „Идеја трећег пута у српској заветној мисли“, говорио је књижевник, новинар и издавач  Бранислав Матић, уредник часописа „Национална ревија – Србија“.

Присутне је поздравио јереј Немања Мартиновић, свештеник Храма Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији нагласивши да је ово још једна прилика да се веома сложена идеја српске заветне мисли сагледа из посебног угла, што је и циљ овог циклуса предавања.

Бранислав Матић се у језгровитом и веома занимљивом предавању осврнуо на идеју трећег пута у српској заветној мисли настојећи да одговори на питања као што су: да ли је старосрпски предањски и заветни поредак уграђен у српско светосавље и шта то уистину значи; зашто је Свети Сава свој избор трећег пута учинио темељним постулатом српског средњовековља; како је Свети Сава српску сакралну вертикалу подигао у самом средишту хришћанске мистерије, у сржи свете тајне Христове и како је српска историја уведена у главни ток историје спасења; зашто, по светосавском завету, српски пут није ни источни ни западни, ни цариградски ни римски, ни грчки ни латински, него трећи, наш сопствени; каква се дубинска промена догодила у чудном и сложеном XVIII веку; да ли су Срби изгубили свој трећи пут и шта им је то донело у историји и времену; како се све то одражава на данашњу позицију Срба у епохалним вртлозима.

После предавња, представљена је „Национална ревија Србија“ и издавачка делатност „Принцип преса“ из Београда под чијим окриљем часопис излази већ пуних петнаест година. Учесници трибине имали су прилику да виде репрезентативне монографије о култури, историји и традицији Србије које се штампају на десетак светских језика.

Видео запис са предавања доступан је на јутјуб каналу Храма Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији: https://www.youtube.com/watch?v=kQ1efMpV_zI

Реализација циклуса предавања „Српска заветна мисао“ у  Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији започета је у јануару предавањем проф. др Милоша Ковића „Заветна мисао у српској спољној политици до 1918. године“. Настављенa је у фебруару гостовањем проф. др Борислава Гроздића са темом „Српски војник у косовском завету“, а крајем марта је о српском културном обрасцу говорио проф. др Мило Ломпар. У мају гостује др Немања Девић, научни сарадник Института за савремену историју.

Завршна трибина циклуса на тему „Заветна мисао у делу Жарка Видовића“, биће одржана о Видовдану 2022. године.

Уредник и модератор циклуса предавања је Славољуб М. Марковић.

Текст и фотографије: Храм Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *