UA-93122834-1

Извештаји

Сионска сабрања 2017 отворена Литургијом и културно – уметничким програмом у порти храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми
Сионска сабрања 2017 – фестивал Вере, Наде и Љубави, у организацији радија Епархије сремске „Српски Сион“ и Удружења грађана „Алтернатива Ру“, први пут су одржана у Руми, 16. септембра 2017. године, на празник Светог Јоаникија  – првог Патријарха српског.
По изузетно сунчаном дану, Сабрање је почело Светом Литургијом у храму Силаска Светог Духа на апостоле, с почетком у 9:30 часова. Литургијом је началствовао архијерејски намесник сремскомитровачки, протојереј-ставрофор Саво Ракита, а саслуживали су му архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен Лазаревић и старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле, јереј Душан Вишекруна. За певницом је појала Певачка група Јефимија из Шапца, предвођена вероучитељем и диригентом Катарином Симић.Осим присутних Румљана и поменутих Шапчана, храм је био испуњен члановима Друштва за афирмацију инвалида „Феникс“ из Старе Пазове, као и члановима дечијег црквеног хора „Благослов“ из Сремске Митровице, чији је прота Саво духовник. На нашу и њихову велику радост, сви присутни гости су се том приликом и причестили.
Одмах по завршетку Литургије, почео је културно-уметнички програм у порти храма који је водила Слађана Тадић, ученица првог разреда румске гимназије, а отворила Марија Стојчевић, заменица председника Општине Рума.

Том приликом, редом су наступили:

  • Михаило Бакула (кларинет);
  • Милош Пријић (Васкрсла Песма);
  • Ена Манчић (флаута);
  • Александар Миловановић (Васкршња свећа);
  • Душан Тубић (хармоника);
  • Ивана Тијанић (Острог и Да имам крила);
  • Певачка група Јефимија из Шапца;
  • Дечији црквени хор „Благослов“ из Сремске Митровице, предвођен диригентом Тамаром Пајкановић.
  • Стеван Кораћ, с предивном ауторском песмом „Румска бајка“ коју је написао посебно за ту прилику.

Наступ свих наведених учесника сјајно је повезао млади глумац Страхиња Трогрлић обучен у сремачку народну ношњу, сценским наступом, који је за ту прилику припремила протиница Снежана Ракита, такође члан хора „Благослов“, текстописац и дечији песник.

Пред сам почетак програма, постављена је Трпеза Љубави, коју су омогућили Трговинска радња и пекара „Пегаз“, пекара „Докмановић“, Трговинска радња „Даст“, Друштво за афирмацију инвалида „Феникс“ из Старе Пазове, као и ДФСПЦ „Човекољубље“, канцеларија у Руми.

Овом приликом, још једном се захваљујемо свим учесницима и донаторима, а посебну захвалност дугујемо Културном центру Рума, који нам је, за ту прилику, обезбедио бину и озвучење и Независном филмском центру „Ворки тим“ из Руме, који је и овога пута био уз нас да видео записом забележи све дивне тренутке, које су нам учесници пружили.

Такође, желимо да истакнемо и то да нам је медијски пријатељ био радио Архиепископије београдско – карловачке „Слово љубве“, с којима већ дуго и плодоносно сарађујемо на наше велико задовољство.

На самом крају, свим присутним учесницима и пријатељима додељене су захвалнице за великодушну помоћ у припреми и реализацији првих по реду Сионских сабрања 2017. године.

Сионска сабрања 2017 – отворена изложба ликовних радова деце са сметњама у развоју и инвалидитетом у Завичајном музеју Рума
У оквиру Сионских сабрања 2017 – фестивала Вере, Наде и Љубави, 16. септембра 2017. године, око 13:00 часова, отворена је изложба ликовних радова деце са сметњама у развоју и инвалидитетом, чланова Друштва за афирмацију инвалида „Феникс“ из Старе Пазове, у Завичајном музеју Рума.
Изложбу је отворила новинарка и председница „Феникса“ Јелица Деспот, која је том приликом истакла да се ради о сликама насталим на другој дечијој ликовној колонији у Старој Пазови, под називом „Парк лепих жеља“.
Захваљујући Друштву за афирмацију инвалида „Феникс“ и управи Завичајног музеја Рума, сви заинтересовани могу да погледају дечије радове у сали „Феђе Соретића“, још неколико дана.
Овом приликом, захваљујемо се директорици Снежани Јанковић и свим запосленима у Завичајном музеју, који су уз послужење и срдачну атмосферу дочекали госте из Старе Пазове.
Сионска сабрања 2017 – одржана трибина „Мисија и музика“ у Завичајном музеју Рума
У оквиру „Сионских сабрања 2017 – фестивала Вере, Наде и Љубави“, 16. септембра 2017. године, око 13:30 часова, одржана је трибина на тему „Мисија и музика“, у сали „Феђе Соретића“, у Завичајном музеју Рума. Трибину су одржали др Александар Раковић, историчар Института за новију историју Србије и теолог Хаџи Никола Мијовић, певач групе Есхатон.
Предавачи су изнели своје ставове о вредновању музичких праваца и могућностима њихове употребе у мисији Цркве. Такође, разговарало се и о сличним подухватима кроз историју, као и томе да ли смо данас, као Црква, за то спремни.
На крају трибине, уручене су захвалнице предавачима и директорици Завичајног музеја Рума, који су добром вољом и несебичним учешћем помогли да се трибина, у оквиру „Сионских сабрања 2017“, одржи.

СИОНСКА САБРАЊА 2017 – Добротворни рок концерт на Борковцу у Руми

Добротворни рок концерт окупио је не само суграђане, него и добронамерне људе из региона у румској Борковачкој долини. Наступило је шест група разноврсних поджанрова, које су оправдале очекивања публике и пружиле им шест сати квалитетног програма.
Концерт су отворили Небојша Мастиловић (члан групе “Пирг“) и Владимир Антић из Београда у 19 часова. Они су уз звуке акутичне гитаре изводили нумере духовне музике, која говори о нашем идентитету- православљу. Након наступа овог дуета организатори су им уручили захвалнице, а то су традиционално додељивали сваком бенду који је наступио.
Етно група “Врело“ из Руме изазвала је одушевљење својих суграђана. Њихов спој традиционалног српског певања и новијих музичких праваца данас осваја и читав свет. Познати су по специфичним и упечатљивим наступима, а публика је све време весело плесала заједно са њима.
Хришћански панк-рок састав “Други долазак“ први је у низу бендова са “тврђим“ звуком, који успешно руши предрасуде да је рок музика у служби негативних појава. Публика је имала прилику да ужива у ауторским песмама духовног карактера, уз звуке гитара и бубњева.
Наредни бенд је био “Есхатон“ из Београда, који такође негује оригиналан и препознатљив стил, спајајући елементе хард рока и метала са православном тематиком. Публика је почела да се окупља у све већем броју док су се ређали хитови “Са Косова“, “Машина“, “Трубе Јерихона“… Свака њихова песма носи јаку поруку и реакције публике су биле врло позитивне.
Након “Есхатона“ наступила је кавер група мото клуба “Фалконс“ из Руме.  Они су свирали познате рок хитове стране и домаће музике. Посетиоци овог концерта су иначе љубитељи ове групе и воле да посећују њихове мото скупове.
Како се приближавао наступ култног бенда “Бјесови“ из Горњег Милановца, тако су људи пристизали у све већем броју и узбуђено се трудили да буду што ближе бини. Ове легенде домаће рок сцене имају музички веома богату каријеру, те се њихов наступ није смео пропустити. Највеће овације изазвале су песме “Пробуди се“, “Чак и да могу“, “Боље ти“, и остале. Затворили су овај концерт у свом познатом уникатном наступу, а публика разних генерација је све време неуморно играла.
 

Хуманитарна мисија је завршена емотивно, организатори су се захвалили свим посетиоцима и учесницима што су се одазвали овом племенитом позиву. Они се надају будућој сарадњи и да ће овај фестивал постати традиција, на још свестранијем нивоу. Сви треба да помажемо једни друге, а срца ових племенитих људи су у духу јаке поруке- Вера, Нада и Љубав.

текст: новинарка Николина Ракић